Textilstipendium

För studerande på Blekinge folkhögskolas textila utbildning.

Slöjd i Blekinge vill uppmuntra till fördjupat arbete inom textil, hållbarhet, samt lyfta betydelsen av hantverk och handens kunskap. Stipendiet ska ge möjlighet att fördjupa, undersöka och utveckla det textila arbetet.

Utlysningen riktar sig till studerande på textillinjen, Blekinge Folkhögskola.

Sökande beskriver i ansökan vad stipendiet ska användas till.
Ansökan ska innehålla motiveringstext, personbevis från Skatteverket, intyg som
styrker studier vid Blekinge folkhögskola samt kontaktuppgifter.

Sista datum för ansökan 2024 kommer.
Urval av stipendiater sker genom den ansökandes motivering. Representanter från Slöjd i Blekinge tar beslut om vilka stipendiater som väljs ut.

Skicka din ansökan till: slojd@regionblekinge.se


Textilstipendium 2023

Summa 6 000 kronor per stipendium.

Lärke Holm
”Lärke Holm vill skapa en textil gestaltning med utgångspunkt i hur det är att leva med kroniska sjukdomar. Hon vill utforska metoder för gestaltning, nya tekniker och material, samt lära sig att behärska dem. En viktig del i arbetet är att nyttja material från second hand”.

Lärkes arbete blir ett fint exempel där slöjd är en motor för att lyfta viktiga samhällsfrågor, utifrån social och ekologisk hållbarhet.

Jennie Claesson
” Hur skapas en högtidsdräkt som kan hålla en lång tid och som fortsätter att kännas tidlös men ändå vara förankrad i ett kulturarv? Utifrån den frågeställningen vill Jennie Claesson utforska dräktskick runt om i Sverige. Hon vill lära sig mer om hantverket och fördjupa kunskapen i handsömnad, vävning och detaljer”.

Jennies arbete blir ett fint exempel på hållbarhet utifrån tidlöst användande, återanvändande och kulturarv.

Textilstipendium 2022

Summa 6 000 kronor per stipendium.

Miriam Brandt
”Miriam Brandt vill skapa en tidlös kollektion med damkläder- en basgarderob skapad i naturmaterial med inspiration utifrån 1800-talets mode. Genom utforskande av olika sömnadstekniker och hållbara material i fokus bidrar Miriam till en utveckling av ett mer hållbart samhälle”.

Linnea Sjödin
” Linnea Sjödin vill fördjupa sin kunskap inom folkligt hantverk och därigenom levandegöra vårt kulturarv. Genom handsömnad och tekniker som används inom dräktsömnad och just livstycken får hon en djupare förståelse kring hantverket och dess material”.

Textilstipendium 2021

Stipendiet gav möjlighet att fördjupa, undersöka och utveckla det textila arbetet.
Summa: 6 000 kronor per stipendium.

Hannah Byström
” Hannah Byström arbetar med kollektionen Sailwear by Hannah, där hon vill återinföra ullen bland seglarna, vilket är intressant utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Hanna utforskar slöjdtekniken stickning med utgångspunkt i traditionella mönster och hon nyttjar ullens magiska egenskaper i sin kollektion”.

Mille Sylvan
” Mille Sylvan vill gå från normen ”fast fashion” och kombinera mode, sund konsumtion och återanvändning. Genom samverkan kommer hon att genomföra en catwalk i skatehall med andra entreprenörer och områden, vilket visar på stort driv och glöd som stärker slöjdområdet”.

Hittade du informationen du sökte?