Månadens konstverk: Februari 2024
Carl-Fredrik Ekström

Carl-Fredrik Ekström

Carl-Fredrik Ekström

CARL-FREDRIK EKSTRÖM

Konstnären Carl-Fredrik Ekström har gjort ett konstverk i tre delar – en triptyk – för Klinisk fysiologi i ett ombyggnadsprojekt på Blekingesjukhuset i Karlskrona. I ombyggnadsprojekt tillämpas den så kallade enprocentregeln, där en procent av den totala kostnaden för ombyggnadsprojektet ska gå till konstnärlig gestaltning. Sedan 1992 har Region Blekinge tillämpat 0,5 % till konstnärlig gestaltning.

Så här beskriver Carl-Fredrik Ekström själv sitt konstverk som han kallar Blomning:

Tre kvadratiska bilder monterade jämnt fördelade över väggen, skildrande skir äppel- och syrénblom på våren. Bilderna är ganska abstrakta till sin karaktär men ändå lätta att begripa. Tanken är att inge hopp och förväntan samtidigt som man kan fundera över det sprudlande livet som pågår överallt runt omkring oss.

Konstverken är fotografier tryckta på plexiglas, med en genomskinlig kant runtom och fastsatta med distanser från väggen. Konstnären har arbetat med fotografi med rörlig kamera, så kallad ICM, där oskärpan som uppstår ger en målerisk känsla. Ett uttryck som förmedlar den behagliga drömskhet som kan passa i ett väntrum, där man gärna vill vila ögonen på något rogivande men samtidigt fantasieggande.

Alla verken har en mjuk färgskala där den vita och lila blomningen framträder mot den delvis gröna bakgrunden. Blommorna ser ut att sväva ut i rummet. Man känner att försommaren närmar sig, känner vinden mot huden och kanske hör man en humla.

Så är det med konsten – den ger associationer till livet!


Carl-Fredrik Ekström

Konstnär Carl-Fredrik Ekström.

Carl-Fredrik Ekström