Månadens konstverk: Maj 2024
ÄggNivå – Michaela Ivarsdotter

Michaela Ivarsdotter

På Blekingesjukhuset i Karlskrona hittar man verket ÄggNivå av Michaela Ivarsdotter. Ägget tillskrivs ofta andliga egenskaper och är starkt symboliskt laddad. Det är en symbol för liv eller pånyttfödelse, men också för kreativitet. Som födoämne är ägget rikt på protein och näringsämnen som bidrar till en god hälsa.

I Michaelas verk återfinns både fysiska ägg med skal, men även ett stort och lyxigt stekt ägg. Verket är gjort i materialen koppar och mässing.

Kanske är det just lite själslig näring och kreativitet som Michaela vill skicka med betraktaren av verket, som besöker huvudentrén.

Kopparslagarmästaren
Michaela Ivarsdotter är idag den enda kopparslagarmästare som är verksam i Sverige. Kunskapen om materialet och hantverket är djupt rotat i Michaelas släkt, hon är fjärde generationen kopparslagare. Hantverkstraditionen har varit levande sedan 1837 i hennes familj. Hon använder samma verktyg och drivningsteknik som sin farfars far.

Att föra vidare kunskapen är viktigt för Michaela, som dokumenterar sitt arbete både genom bild och text. Hon medverkar i böcker om kopparslageri, men gör även visningar i sin verkstad.
Michaela Ivarsdotter är född 1957.
Tog sitt gesällbrev 1982 och sitt mästarbrev 1993.
Hon har lärt sig yrket hos sin pappa Ivar Andersson, kopparslagarmästare.

Arbetar efter samma devis som sin pappa och läromästare:

Det verkligt fina, det individuellt levande kan endast handens arbete ge.


Lyssna till Pod X
Lyssna gärna till Pod X där Michaela medverkar och pratar om handens kunskap tillsammans med musikern Niclas Höglid från Musik i Blekinge och kirurgen Rutger Stjernström Region Blekinge. Handens kunskap - POD X Länk till annan webbplats.

Lyssna till Möt Mästaren
I detta avsnitt samtalar Lena König med Kopparslagarmästare Michaela Ivarsdotter. Michaela är fjärde generationen kopparslagarmästare och samtalet sker i hennes verkstad.

avsnitt 1: Kopparslagarmästare Michaela Ivarsdotter Länk till annan webbplats.

Vad kan vi lära av flertusenåriga hantverk? Vad händer i mötet mellan olika kompetenser? Hur viktig är handens kunskap och vilken drivkraft finns hos dagens Mästare?

: : :

Konstverken köptes in under pandemin i samband med att Kultur- och bildningsenheten tog över ansvaret och förvaltningen av regionens konstsamling från Region Blekinges fastighetsavdelning.

Nyfiken och vill veta mer om MICHAELAS konstnärskap... Länk till annan webbplats.


Michaela Ivarsdotter

Konstverk: Michaela Ivarsdotter Foto: Karin Sandahl Andrén