Solnedgång genom vassen

Sydosttriangeln

Karlskrona, Kalmar och Växjö är de tre största tillväxtmotorerna i sydöstra
Sverige. Det är i dessa städers arbetsmarknadsregioner de flesta av
sydostregionens arbetstillfällen finns, där de flesta nya jobben skapas, där
specialkompetenserna finns och där branschbredden är som störst.

Ett ökat funktionellt utbyte måste till för att tillväxtmotorerna ska kunna fortsätta att utvecklas och bidra till hela sydostregionens och Sveriges konkurrenskraft. Samtidigt är sydostregionen
en naturlig geografi för att hantera utmaningar kopplat till klimatomställning, klimatanpassning samt omställningen till ett mer digitalt samhälle. För att möta dessa utmaningar har Kalmar, Kronoberg och Blekinge tagit fram en territoriell strategi. Strategin gör det möjligt att söka medel från utlysningar inom det nationella regionalfondsprogrammet för hållbar urban utveckling. Utlysningar sker två gånger per år fram till 31 december 2028.

Målbild för samarbetet

Den övergripande ambitionen för samarbetet är att främja en hållbar samhällsutveckling genom att bättre integrera sydöstra Sveriges arbetsmarknadsregioner och därmed öka livskvaliteten och skapa konkurrenskraft. Målbilden fram till 2030 är att sydostregionen i större utsträckning ska uppfattas som en gemensam – och större - geografi för arbete, studier och kultur. Det ska finnas ett utvecklat samarbete mellan regionens ledande aktörer som leder mot en hållbar- och digital omställning.

För att nå denna målbild har tre långsiktiga effektmål formulerats. Dessa mål kommer att vägleda insatserna under strategins genomförande fram till 2030.

  1. Det finns en etablerad struktur för samarbete och kunskapsutbyte inom sydostregionen - för ökad attraktivitet, innovationer och konkurrenskraft.
  2. Tillgängligheten inom sydostregionen har ökat genom digitala, fysiska och rumsliga insatser.
  3. En samlad sydostregion står bättre rustad för att minska utsläppen av växthusgaser, skydda ekosystem och möta de utmaningar ett förändrat klimat innebär.

Har du en projektidé?

Har du en projektidé som passar in i strategins inriktning och geografi? Fyll gärna i projektmallen och konktakta oss om du behöver hjälp att utveckla din idé och hitta samarbetspartners. Mallen hittar du längre ned på sidan under Dokument och länkar.

Möjligheter till finansiering

Vem kan söka?

Aktörer som omnämns i den territoriella strategin Sydosttriangeln: Kommuner, regionerna, länsstyrelserna, universiteten, kommunala bolag, forskningsinstitut, science parker, utbildningsaktörer, idéburen sektor, företagsfrämjande aktörer, branschorganisationer, klusterorganisationer, intresseorganisationer m.fl.

Vad kan ni söka för?

Projekt eller förstudier som bidrar till genomförandet av Sydosttriangeln.

Vad krävs för att få söka?

  • Att ansökan är förankrad hos strategiägarna (utpekade koordinatorer hjälper er)
  • Att det finns relevant länsöverskridande samverkan

När kan ni söka?

Återkommande utlysningar på hösten och våren. Pågående utlysning stänger 8 oktober 2024. Nästa utlysning öppnar januari och stänger februari 2025.

sydosttriangeln loggor
Hittade du informationen du sökte?