Litteraturnod Olofström

I Olofström vilar arvet efter författarna Harry Martinson och Sven Edvin Salje på ett lågmält inspirerande sätt. Runt omkring i trakten finns platser, aktiviteter och flera litterära sällskap som härstammar från dem

Alltidhult och Nebbeboda

I Olofströms kommun finns två författarresidens: Alltidhult och Nebbeboda.
Till Alltidhult accepteras endast textskapare, och de får stanna i två veckor i vackra Alltidhult och bara ägna sig åt sitt skrivande. Till Nebbeboda kan flera kulturarbetare och hantverkare söka sig. Läs mer på Olofströms kommuns webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Bokbyn Jämshög

Strax utanför Olofströms tätort ligger byn Jämshög. I Jämshög bodde Harry Martinson på ålderdomshem när han var barn – något han trivdes bra med efter ett ganska problemfyllt liv som sockenbarn. I Jämshög gick han även i skola, liksom Sven-Edvin Salje - även han författare från byn. Därför finns nu Hembygdsmuseet/Författarmuseet inrymt i deras gamla skola. Tillsammans med Olofströms kommun och Jämshögs folkhögskola pågår ett arbete att göra Jämshög till en Internationell bokby/International Booktown. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Tanken är att fotspårturism såväl som grön turism ska öppna upp för litteraturen i en allt högre grad.

Kreativ skrivutbildning och Skrivyta Syd

På Jämshögs folkhögskola finns sedan några en ett-årig skrivarutbildning på distans. Kursledaren har tidigare deltagit i Skrivyta Syd Länk till annan webbplats. som är ett talangutvecklingsprogram för skönlitterära författare som ges i samarbete med flera andra sydliga regioner (Skåne, Halland, Kronoberg, Jönköping och Vimmerby litteraturnod).

Hittade du informationen du sökte?