Så söker du vård i Blekinge

Här hittar du information om hur du söker vård i Blekinge

Så söker du vård i Blekinge under coronapandemin

På 1177.se kan du läsa om hur du söker vård i Blekinge under coronapandemin. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

1177 Vårdguiden

Besök 1177.se Länk till annan webbplats.eller ring 1177 för att få goda råd för egen vård.

Många gånger räcker det med ett gott råd! På webbplatsen 1177.se finns information om vad du kan göra själv för att må bättre och snabbare bli frisk. Där kan du också hitta alla kontaktuppgifter till vården. När du ringer 1177 får du råd av en sjuksköterska om vad du kan göra själv och vart du ska vända dig om du behöver vård. Numret fungerar i hela landet – dygnet runt, alla årets dagar.

Tips! Spara 1177.se som ett bokmärke i webbläsaren och numret 1177 i din telefon.

Om du har något av följande symtom kan du även göra testet ”Vanliga symtom - när ska jag söka vård?” Länk till annan webbplats. så får du råd om vad du bör göra. Det kan handla om att du kan vårda dig själv, ringa 1177, kontakta din vårdcentral eller akutmottagning.

  • Halsont
  • Hosta
  • Feber
  • Urinvägsbesvär
  • Öronbesvär
  • Nästäppa och snuva
Tecknad bild som visar en medarbetare som svarar när du ringer 1177

Vårdcentralen

Vänd dig till vårdcentralen i första hand! Där får du hjälp när du har skadat dig eller inte mår bra. Personalen på vårdcentralen har erfarenhet och kunskap om de flesta skador och sjukdomar. Om det behövs får du komma till sjukhuset. När vårdcentralen är stängd kan du söka vård på länets två kvälls- och helgöppna jourcentraler genom att ringa 1177 Vårdguiden på telefon.

Tips! På 1177.se finns kontaktuppgifter till din vårdcentral.

En tecknad bild visar en flicka som har trillat med sin cykel och blöder från benet

Jourcentralen

Till jourcentralen kommer du med akuta besvär som inte kan vänta tills din vårdcentral öppnar igen. Denna mottagning är öppen kvällar och helger.

Du bokar tid på jourcentralen genom att logga in på 1177.se och använda webbtidbokningen. För att använda webbtidboken för att boka tid på jourcentralen krävs ett personligt BankID. BankID används för att kunna identifiera dig på ett säkert sätt och skydda din integritet. Söker du vård för barns (under 13 år) räkning använder du ditt eget BankID för legitimering. I andra fall kan du inte använda ditt eget BankID för att söka vård för någon annan. BankID kan beställas via din bank.

Du som inte har något BankID har möjlighet att kontakta jourcentralen via telefon 0455-73 10 98 mellan klockan 17.00-18.30 under vardagar. Helger och röda dagar mellan klockan 08.00-10.00 samt mellan 14.00-15.00.

Ring 112 vid livshotande tillstånd.

Mer information

Närakutmottagningen

Om du nattetid misstänker att du har behov som inte kan vänta tills vårdcentralen öppnar kan du kontakta närakutmottagningen som du når klockan 21-08. Du når den genom att ringa 1177 som gör en bedömning och vid behov kopplar dig vidare till hälso- och sjukvårdspersonal i Blekinge. De hjälper dig att få rätt omhändertagande utifrån ditt vårdbehov, rätt vård på rätt plats. Närakutmottagningen omhändertar inte patienter med allvarliga och livshotande tillstånd. Ring 112 om någon har blivit akut och allvarligt skadad eller sjuk.

Akutmottagningen

Vänd dig till akutmottagningen om du har drabbats av svår sjukdom eller skadats allvarligt i en olycka.

På akutmottagningen får du hjälp om du har drabbats av svår sjukdom eller skadats allvarligt i en olycka. Patienter med störst behov av vård tas alltid om hand först. I Blekinge finns det en akutmottagning på Blekingesjukhuset i Karlskrona. Den är öppen dygnet runt.

En tecknad bild visar en person som har trillar ner från ett äppelträd och slagit sig illa. En ambulans är på väg.

Tips! Nödnumret 112 finns om du själv eller någon i din närhet omedelbart behöver akutsjukvård.

Hjälpte informationen på sidan dig?