Vandringspriset Hjärtans fröjd

Vandringspriset för Hjärtans fröjd, formgiven av konstnären Maria E. Harrysson. Foto: Karin Sandahl Andrén.

Ungdomslitteraturpriset Hjärtans fröjd

Ungdomslitteraturpriset Hjärtans fröjd är ett nationellt pris som delas ut årligen till årets svenska ungdomsroman. Idag finns inget renodlat ungdomslitteraturpris, vilket gör Hjärtans fröjd unikt. Målet är att sätta nationellt fokus på Blekinge som en litterär region att räkna med.

Namnet Hjärtans fröjd syftar på en av blekingeförfattaren Per Nilssons mest lästa böcker. Boken har blivit översatt till många språk, belönats med priser i Sverige, Holland och Tyskland och blivit dramatiserad många gånger och i flera länder. Priset består av ett vandringspris och en prissumma på 40 000 kronor. Juryn består av Per Nilsson, författare, Elin Skuggeoch Paula Högström, bibliotekarier.

Ungdomslitteratirpriset Hjärtans fröjd 2022 delas ut under vårvintern 2023.

Vinnare av Hjärtans fröjd 2021 – Matilda Gunnarsson Rathsman

Matilda Gunnarsson Rathsmans roman Tidsfördriv är hennes debut.

– Jag är född 1997 och bor i Göteborg. Tidigare har jag gått skrivutbildningar på Jakobsbergs folkhögskola och Ölands folkhögskola. Just nu studerar jag ett kandidatprogram i litteraturvetenskap. Om somrarna arbetar jag som attraktionsförare på Liseberg. Ibland har jag tråkigt, ofta har jag roligt, alltid hittar jag på, säger Matilda.

Ur juryns motivering:
Matilda Gunnarsson Rathsmans språk är drivande, ärligt och poetiskt. Hennes berättarglädje skapar läsglädje och boken väcker många tankar och känslor hos läsaren utan att ge några moraliska svar eller pekpinnar. Existentiella frågor kring livet och döden som berör såväl unga som vuxna. Tidsfördriv är en fröjd att läsa och en härlig och sällsam debutroman

Läs en längre intervju med Matilda Gunnarsson Rathsman här

Läs pressmeddelande innehållande juryns vinnarmotivering här

Matilda Gunnarsson Rathsman. Foto: Ingrid Nilsson.

Hjälpte informationen på sidan dig?