Vandringspriset Hjärtans fröjd

Vandringspriset för Hjärtans fröjd, formgiven av konstnären Maria E. Harrysson. Foto: Karin Sandahl Andrén.

Ungdomslitteraturpriset Hjärtans fröjd

Ungdomslitteraturpriset Hjärtans fröjd är ett nationellt pris som delas ut årligen till årets svenska ungdomsroman. Idag finns inget renodlat ungdomslitteraturpris, vilket gör Hjärtans fröjd unikt. Målet är att sätta nationellt fokus på Blekinge som en litterär region att räkna med.

Namnet Hjärtans fröjd syftar på en av blekingeförfattaren Per Nilssons mest lästa böcker. Boken har blivit översatt till många språk, belönats med priser i Sverige, Holland och Tyskland och blivit dramatiserad många gånger och i flera länder. Priset består av ett vandringspris och en prissumma på 40 000 kronor. Juryn består av Per Nilsson, författare, Elin Skuggeoch Paula Högström, bibliotekarier.

Priset sätter Blekinge på litteraturkartan

Region Blekinge instiftade det första renodlade ungdomslitteraturpriset i landet år 2020. Målet är att sätta nationellt fokus på Blekinge som en litterär region att räkna med.

– Jag är så stolt att det finns ett Hjärtans fröjd-pris som delas ut i Blekinge. Under mer än trettio år har jag nästan dagligen sett hur viktig ungdomslitteraturen kan vara, och jag vet att den fortfarande har något att berätta om världen och livet för unga läsare, säger författaren Per Nilsson, vars ungdomsroman Hjärtans fröjd-priset är uppkallat efter.

Läs mer om Hjärtans Fröjd-priset hos Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg är organisationen för den regionala biblioteksverksamheten i Blekinge län och Kronobergs län. Verksamheten styrs av bibliotekslagen och de två regionala kulturplanerna. Region Blekinge är den adminstrativa huvudmannen men Biblioteksutveckling arbetar i båda länen.

Hittade du informationen du sökte?