Intervju med Hjärtans Fröjd – pristagare 2021

Grattis Matilda Gunnarsson Rathsman! Du är årets vinnare av Region Blekinges Hjärtans fröjd-pris för din debutbok Tidsfördriv. Sveriges bästa ungdomsroman 2021! Hur känns det?

– Det känns lite svårt att förstå, lite wow. Jag blev bara så tacksam.

Vill du berätta om din bok?

– Tidsfördriv är en ungdomsroman som utspelar sig i en värld snarlik vår - förutom att alla vet när de ska dö. Huvudpersonen My är 17 år och har ett kvar att leva. Boken räknar ner hennes dagar. Boken tar upp frågor om vad som är viktigt i livet, My måste leva väldigt fort.

Hur fick du den här idén?

– Jag har haft den med mig väldigt länge, faktiskt ända sedan jag var tio år. Jag har alltid, så länge jag kan minnas, berättat sagor för mig själv när jag ska sova. När jag gick skrivarutbildningen på Jakobsbergs skrivarskola 2018 - 2019 bestämde jag mig för att börja skriva ner den här idén. Efter Jakobsberg gick jag ett år på skrivarlinjen på Ölands folkhögskola också och efter det skrev jag klart boken.

Hur gick det till att få boken utgiven?

– Jag skickade manus till alla förlag som ger ut ungdomslitteratur och fick snabbt ett svar från Vox. De gillade min pitch och ville läsa mer. Sedan gick det bara några veckor innan de ringde upp och sa att de ville ge ut boken. Det telefonsamtalet glömmer jag aldrig!

Varför har du valt att skriva just ungdomslitteratur?

– Jag skriver det jag själv hade velat läsa när jag var i den åldern. Jag har själv alltid läst väldigt mycket, och gör man det betar man rätt snabbt av alla ungdomsböcker som finns och sedan fanns bara vuxenlitteraturen. Nu läser jag själv mest vuxenprosa men fortfarande en hel del ungdomsböcker, speciellt när jag och min rumskompis Vera läser högt för varandra innan vi lägger oss.

Tidsfördriv är din debutbok. Hur ser planerna ut för ditt skrivande framöver?

– Jag vet inte riktigt om jag får säga det än…

Ojoj, spännande! Men har du något drömprojekt för ditt skrivande?

– Jag skulle vilja skriva en pjäs någon gång i livet. Jag älskar dialog!

Ja, det är mycket dialog i Tidsfördriv. Hur har du jobbat med den?

– Bokens personer har varit levande i mitt huvud och jag hör dialogen inom mig. Jag börjar faktiskt med att skriva många sidor dialog och sedan skriver jag vidare utifrån den.

Hur ser din kreativa process ut i övrigt?

– Jag älskar post it-lappar! Jag har hela väggen full. Tankekartor jobbar jag också mycket med. Och så skriver jag jättemycket, det är massa skit som måste ut först. Jag skriver först för hand och sedan för jag över det till datorn. Orkar man inte skriva något den andra gången vet man att det ska bort. Jag skriver också mycket tillsammans med min vän Ingrid som jag träffade på Jakobsbergs skrivarskola. Vi skriver bredvid varandra och gör skrivövningar ihop. Utan Ingrid hade jag inte kunnat skriva Tidsfördriv. Hon var varit ett så viktigt bollplank. Ärlig. Hon har fått mig att komma vidare. Vänskapsrelationer är viktiga för mig och det kommer också fram i boken. När man är ung kanske man letar efter något jättestort eller superviktigt i livet men egentligen är det vänskapsrelationer som är det viktigaste.

Förutom äran och ett vackert vandringspris formgivet av konstnären Maria E. Harryson får du som mottagare av Hjärtans fröjd-priset också 40 000 kronor. Vet du vad du vill göra med pengarna?

– Jag ska använda dem i mitt skrivande. Jag vill åka iväg någonstans och vara själv och skriva.

Text: Camilla Carnmo. Foto: Ingrid Nilsson.

Hjälpte informationen på sidan dig?