Näringslivsgalan Guldeken

Region Blekinge delar ut Blekinge turismpris under näringslivsgalan Guldeken. Priset delas ut till en person eller företag inom turismnäringen i Blekinge som uppvisat föredömliga insatser inom nytänkande och hållbarhet. 

Vinnaren av Blekinge turismpris 2022 är Sweden Rock Festival

Vinnarmotivering:

Årets vinnare tänker framåt och jobbar målmedvetet med hållbarhet i alla aspekter – från föreningsbidrag till sopsortering. Samtidigt vill man bevisa att kombinationen tryggt, bekvämt och ösigt fungerar. Och när det skrivs 3 000 artiklar och genererar 200 miljoner kr för näringslivet skapar det förstås mervärde. Det växer som bekant ingen mossa på en ”rolling stone”. Guldeken för Blekinges turismpris går till: Sweden Rock Festival!

Lennart Förberg delar ut Blekinge Turismpris till 2 representanter från Sweden Rock Festival

Regionstyrelsens ordförande Lennart Förberg överräcker Guldeken till Sweden Rock Festival.

De nominerade för Blekinge Turismpris 2022 var:

Sveriges sydligaste vildmark – Olofströms kommun
För att Sveriges Sydligaste Vildmark blivit ett begrepp som attraherar besökare, väcker lusten till friluftsliv, belönas med priser och skapar stolthet; inte minst över nya besöksmagneten Frickabron. Genom att addera skog, sjö och vildmarksupplevelser till kust och skärgård, stärker och kompletterar Olofström varumärket Blekinge. Och visar att effekten av samarbete och brett engagemang kan bli hur bra som helst!

Marinmuseum
För att Marinmuseum som en av Blekinges absolut mest kraftfulla ”turistmotorer” år efter år lockar enorma mängder besökare från när och fjärran, i alla åldrar, med världsarv, u-båtar och knep & knåp. Raffinerat och rejält på samma gång, både uthålligt och utvecklingsbenäget. Ständigt aktuella i Turistprisjuryns diskussioner för den värdefulla lotsningen av besökare till Blekinge och besöksmålen.

Sweden Rock Festival
För att ”Rocken” i Norje är en av Blekinges största reseanledningar och sätter Blekinge på kartan både nationellt och internationellt. Känd som en trygg och trivsam festival som tiotusentals besökare och artister längtar till 361 dagar om året. SRF jobbar aktivt med hållbarhet i alla aspekter, genererar stora intäkter till besöksnäring och föreningar – hjälper hela bygden och länet att höras, synas och utvecklas.

Jon Bergsjö och Sofia Lindqvist Lacinai från Sweden Rock, Håkan Andersson och Iréne Robertsson från Olofströms kommun , Mats Persson och Malin Jogmark från Marinmuseum är glada nominerade  Foto: Andreas Blomlöf

Jon Bergsjö och Sofia Lindqvist Lacinai från Sweden Rock, Håkan Andersson och Iréne Robertsson från Olofströms kommun , Mats Persson och Malin Jogmark från Marinmuseum är glada nominerade Foto: Andreas Blomlöf

Kriterier för Blekinge turismpris

 • Den nominerade ska vara verksam inom turismnäringen i Blekinge.
 • Den nominerade ska ha uppvisat föredömliga insatser inom nytänkande och hållbarhet.
 • Den nominerades verksamhet ska bidra till en bättre livsmiljö och hållbar tillväxt i Blekinge.
 • Den nominerade ska bidra till att stärka Blekinges varumärke utanför regionen.

Årets Jury

 • Tobias Delfin, avdelningschef Regional Tillväxt – Ordförande
 • Ninni Norberg Pfeifer, Pensionat Järnavik
 • Lotta Johansson, Visit Blekinge
 • Maria Sällström, Brokamåla gård
 • Thomas Berg, Dragsö Camping
 • Henrik Svensson, Ronneby Brunn

Fakta om Guldeken

Guldeken är en näringlivsgala som delar ut pris till goda prestationer inom näringslivet i Blekinge. Region Blekinge är samarbetspartner. Förutom Blekinge turismpris delas det ut pris inom kategorierna Hållbara Blekinge, Årets unga entreprenör, Made in Blekinge, Årest tillväxtpris, Bästa Blekingeföretag och Årets Blekingeambassadör.
Guldekengalan 2022 hålls i Ronneby på Blekinge Convention Center den 7 oktober.Tidigare vinnare av Blekinge turismpris

2021 - Pensionat Järnavik
När pandemins motgångar radar upp sig och ovissheten ständigt förlängs, behövs ”fighting spirit”, samarbetsförmåga och kreativitet. Genom att erbjuda fler härligheter till en bredare kundkrets och renodla det unika, rofyllda och omsorgsfulla, har vinnaren vänt den negativa trenden med den inre drivkraften: ”Jag vägrar gå i konkurs”.

2020 - Mörrums Kronolaxfiske
Vid en av Blekinges många trollbindande platser har man stärkt sin position som ett av Sveriges mest attraktiva upplevelse- och besöksmål. Ett bevis på att en bättre livsmiljö för specifika arter bidrar till en hållbar tillväxt och stärker Blekinges varumärke i och utanför regionen.

2019 - Susanne Demåne
Med respekt för hästarna, naturen och platsen delar pristagaren med sig av något som berör. Här möts du av kvinnor i trä, uttryck i emalj och lera, hästar som gör saker du inte trodde var möjligt. En plats, en människa, ett turistmål.

Hjälpte informationen på sidan dig?