Dimma över hav med Region Blekinges vita logotyp i förgrunden

Lex Maria om blodförtunnande behandling

En svårt sjuk patient fick behandling med en alldeles för god blodförtunningseffekt som inte uppmärksammades. När behandlingen skulle följas upp uppmärksammade inte verksamheten att effekten av blodförtunningen var alldeles för god. Region Blekinge anmäler nu det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria.

Patienten vårdades på Blekingesjukhuset på grund av en annan sjukdom. Hon fick blodförtunnande behandling precis som hon fått tidigare. Efter en vecka med allt för god effekt upptäckte verksamheten upptäckte att motbehandling behövdes. Patienten fick då blod och behandling som stoppade den blodförtunnande effekten. Det inträffade bedöms som risk för allvarlig vårdskada och anmäls därför av Region Blekinge till Ivo.

Anmäls för att lära av misstagen

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Anmälan sker till Inspektionen för vård och omsorg och syftet är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Hittade du informationen du sökte?