Lex Maria om försenad diagnos av bett

När en patient var på undersökning hos en specialisttandläkare visade det sig att en permanent tand inte har kommit fram. Folktandvården har missat det vid tidigare undersökningar och anmäler nu händelsen enligt lex Maria.

Enligt rutiner ska bettutvecklingskontroll göras i 9 års åldern i samband med rutinundersökning. I patientens journal fanns ingen anteckning av att en bettutvecklingskontroll gjordes.

Misstaget upptäcktes först några år senare på en undersökning hos specialisttandläkare. En permanent tand har inte kommit fram, den ligger kvar i käkbenet och har orsakat en kraftig skada på en granntand.

På grund av den försenade diagnosen har patienten drabbats av en allvarlig bestående vårdskada och ett ökat vårdbehov. Region Blekinge anmäler nu händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria.

Anmäls för att lära av misstagen

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Anmälan sker till Inspektionen för vård och omsorg och syftet är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Hittade du informationen du sökte?