Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Lex Maria om dubbelseende

En patient fick besvär med dubbelseende och lätt huvudvärk och kontaktade därför sjukvården. Hen fick tid för en undersökning där det gavs lugnande besked och patienten skulle få tid för en uppföljande kontroll.

Patientens tillstånd blev snabbt sämre. Efter bara några dagar var huvudvärken värre, patienten kräktes och hade balansproblem. I samband med ett akutbesök på sjukhuset gjordes en röntgenundersökning som visade att besvären berodde på en hjärntumör. Patienten remitterades till Lund där tumören behandlades och opererades.

Region Blekinge har utrett händelsen och det konstateras att den första bedömningen borde ha varit mer omfattande, och att det planerade återbesöket skulle ha prioriterats. Händelsen anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria.

Anmäls för att lära av misstagen

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg. Syftet med anmälan enligt lex Maria är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Hittade du informationen du sökte?