Lex Maria

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Lex Maria om bristande kommunikation

I samband med en allvarligare olycka tidigare i år brast kommunikationen mellan SOS och ambulans i Blekinge. Det ledde till att förstärkning i form av att få en narkossköterska till olycksplatsen försenades. Nu anmäler Region Blekinge händelsen enligt lex Maria

Flera ambulanser kom snabbt till platsen och patienten fördes till sjukhus. Det går inte med säkerhet att säga vad den försenade sjuksköterskeinsatsen betydde för patientens tillstånd, men det som hände har utretts. Nu ska förbättringar gällande rutiner vid larm genomföras för att det inte ska hända igen. Region Blekinge anmäler även händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria.

Anmäls för att lära av misstagen

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg. Syftet med anmälan enligt lex Maria är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Hittade du informationen du sökte?