Lex Maria

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Lex Maria om försenad diagnos

En BVC på en vårdcentral i Blekinge missade man att ett litet barn hade för snabb tillväxt av huvudet. Nu anmäler Region Blekinge händelsen enligt lex Maria.

Under kontrollerna på BVC (barnavårdscentralen) mättes både längd och vikt på barnet, men att barnet hade ett anmärkningsvärt stort huvud upptäcktes först senare, En rad olika omständigheter har sannolikt bidragit till att man inte agerade förrän barnet var fem månader. Då kunde det snabbt konstateras att barnet hade en hydrocephalus, även kallad vattenskalle. Barnet opererades.

Fördröjningen av diagnosen kunde ha orsakat en allvarlig vårdskada och Region Blekinge anmäler därför händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Anmäls för att lära av misstagen

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg. Syftet med anmälan enligt lex Maria är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Hittade du informationen du sökte?