Lex Maria

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Lex Maria om dödsfall i vården

En patient med buksmärtor sökte i våras akut på Blekingesjukhuset. Efter undersökning och röntgen beslutades att patienten kunde åka hem igen, men patienten blev inte bättre och avled senare. Nu anmäler Region Blekinge händelsen enligt Lex Maria.

Efter att patienten hade skickats hem sökte hen sjukvård flera gånger. Nya bedömningar gjordes, men patienten blev inte bättre. När patienten åter ringde ambulans var tillståndet väldigt kritiskt och patienten fördes till sjukhuset. Det krävdes då akut operation, men patienten avled i anslutning till ingreppet.

Region Blekinge har gjort en utredning kring vad som skedde och den vård som gavs. Händelsen anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt lex Maria.

Anmäls för att lära av misstagen

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Anmälan sker till Inspektionen för vård och omsorg och syftet är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Hittade du informationen du sökte?