Lex Maria

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Lex Maria om antibiotika

Ett barn sökte tillsammans med förälder vård på vårdcentralen på grund av förkylningssymtom. Det hade även runnit sekret ur örat och det hade gjort ont. Trots att läkaren konstaterade att det fanns tecken på öroninflammation och att trumhinnan hade brustit fick barnet ingen antibiotika och blev senare sämre. Nu anmäler Region Blekinge händelsen enligt lex Maria.

Efter sex dagar kom barnet tillbaka till vårdcentralen och mådde då sämre. En ny undersökning visade att trumhinnan fortfarande buktade och att barnet hade små hudblödningar som var tecken på komplikation. Barnet skickades till sjukhuset och blev inlagd i ett par dagar, något som sannolikt hade kunnat undvikas om patienten fått antibiotika redan från början.

Region Blekinge har utrett det inträffade och bedömer att det fanns risk för allvarlig vårdskada för patienten. Därför anmäls nu händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria.

Anmäls för att lära av misstagen

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Anmälan sker till Inspektionen för vård och omsorg och syftet är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Hittade du informationen du sökte?