Närbild på påsar med blod.

Blekingeborna är bra på att ge livsviktigt blod

Att det finns människor som kan och vill ge blod är avgörande för dagens moderna sjukvård. I Blekinge är invånarna bra på att ge blod. Och när det årliga Blodomloppet ägde rum på 17 ställen i Sverige i fjol, fick Blekinge det näst största antalet intresseanmälningar för att bli blodgivare.

- Det är oerhört glädjande. Vi behöver ständigt nya blodgivare men behöver också kunna ta hand om dem på bästa sätt. Så vid årets blodomlopp fokuserar vi på att tacka alla våra viktiga blodgivare, säger Åsa Gyberg-Karlsson, biomedicinsk analytiker vid blodcentralen i Karlskrona.

Blodomloppet är ett motionslopp som arrangeras på 17 orter runt om i landet. Syftet är att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen och främja en hälsosam livsstil. Möjlighet finns att promenera, jogga eller springa 5 eller 10 kilometer tillsammans med familjen, vänner och arbetskamrater, en aktivitet som avslutas med picknick efter loppet. Det finns även Lilla blodomloppet, för barn upp till 12 år.


Näst bäst i Sverige

Förra året fick Blekinges blodcentraler i Karlshamn och Karlskrona in 304 intresseanmälningar för blodgivning i samband med Blodomloppet i Karlskrona. Det var näst flest i hela landet, men sett till antalet deltagare var Blekinge klart bäst i Sverige.

Varje år får cirka 2 000 patienter blod inom vården i Blekinge. I länet finns cirka 5 000 blodgivare. Det innebär enligt den senaste statistiken 31 blodgivare per 1 000 invånare, vilket är den näst största andelen i landet. Endast invånarna i Västerbotten är bättre på att ge blod.

Varför är Blekingeborna så bra på att ge blod?
- Jag tror att det finns flera orsaker. En viktig sådan är att många arbetsgivare i Blekinge tillåter sina anställda att ge blod på betald arbetstid. Det gäller även Region Blekinges alla anställda. En annan orsak är att vi är ett län där de allra flesta invånarna stannar kvar över sommaren. Så är det exempelvis inte i storstäderna med alla sina studenter, påpekar Åsa Gyberg-Karlsson.

Blodgivning ger möjlighet att behandla sjukdomar som förr var en dödsdom. Även avancerade operationer, exempelvis hjärtoperationer, kan utföras tack vare givet blod.

- Till detta kommer de gånger blodgivare räddar liv i akuta situationer, som vid förlossningar som inte går som planerat, eller vid svåra olyckor, säger Åsa Gyberg-Karlsson.


Absolut nödvändigt för att behandla leukemi

En av dem som räddats till livet, mycket tack vare blodgivare, är Nicholas Holthuis, 67 år. Han arbetar som läkare på blodcentralen vid Blekingesjukhuset och kan mycket om blod. För åtta år sedan ställdes livet på sin spets när Nicholas drabbades av akut leukemi. För att kunna behandla sjukdomen effektivt är det absolut nödvändigt att ge patienten blod.

- Det var en intensiv behandling under många månader och jag har haft tur. Med dagens behandlingsmöjligheter är knappt hälften av alla som får den form av sjukdomen jag har haft kvar i livet efter tre år, ber​ättar Nicholas Holthuis.

I dag mår han bra och kan leva sitt liv precis som vanligt igen.

- Jag vet ju inte vilka personer som gett blod till just mig, men självklart känner jag en enormt stor tacksamhet till hela den grupp av människor som valt att vara blodgivare. Utan er hade jag inte levt i dag, säger Nicholas Holthuis.

- Jag kan bara instämma i tacksamhet på blodcentralens och hela Region Blekinges vägnar, säger Åsa Gyberg-Karlsson, och avslutar:

- Blodgivning är viktigt på riktigt! Tack, alla blodgivare i Blekinge!

Årets upplaga av Blodomloppet är det tionde i Karlskrona. Det äger rum den 4 juni, med start och målgång på Västra Marks idrottsplats. Sista anmälningsdag är den 24 maj.

Blodomloppet i siffror (2018)

Blodomloppet i siffror (2018)

Ort

Personer (inklusive Lilla blodomloppet)

Intresseanmälningar för att bli blodgivare

Malmö

5 587

158

Uppsala

12 408

157

Hudiksvall

3 584

137

Umeå

8 134

104

Borlänge

9 481

196

Linköping

12 743

110

Göteborg

10 948

364

Karlskrona

4 442

304

Stockholm

17​ 396

149

Jönköping

5 768

128

Örebro

4 753

232

Östersund

1 100

46

Sundsvall

714

36

Västerås

4 639

131

Karlstad

1 955

82

Halmstad

1 271

121

Visby

1 261

40

Sammanlagt

106 184

2 495

Hittade du informationen du sökte?