Dialyssköterskorna Pia Hultgren och Katrin Rudolfsson samt patienten Caroline Falck.

Dialyssköterskorna Pia Hultgren och Katrin Rudolfsson samt patienten Caroline Falck.

Blekingepatienter slipper åka till Lund för att få hemdialys

Blekingesjukhuset tar över hanteringen av hemdialys för njurpatienter. Dialysavdelningen i Karlshamn kommer att sköta träning och återbesök för Blekinges patienter, som därmed slipper de långa resorna till Lund.

- Det är många njurpatienter som uttryckt att de gärna vill utföra sin behandling i hemmet och att de vill att det ska skötas i länet så att de inte behöver åka till Lund som de gjort tidigare. Det är jätteroligt att vi nu kan erbjuda detta, säger Maria Sundström som är avdelningschef för dialysavdelningen.

När njurarna inte fungerar som de ska behöver blodet renas med dialys. Det sker genom ett filter i en speciell maskin och görs antingen på sjukhuset eller hemma. Hemdialys innebär flera fördelar för patienten. En analys av flertalet publicerade studier indikerar att patienter som har hemdialys kan leva upp till fyra år längre än patienter som får dialys på sjukhus. Det ger också patienten ett större oberoende och flexibilitet när det gäller tidpunkten för dialysen.

Första patienten som tränats i Karlshamn

Hittills har patienter i Blekinge som velat ha hemdialys tvingats resa till Lund för att lära sig hantera metoden och maskinen. Dessutom krävs återkommande återbesök för kontroller. Nu tar dialysavdelningen i Karlshamn över verksamheten, så att Blekinges patienter slipper de långa resorna till Lund. Och först ut att ha fått sin träning på sjukhuset i Karlshamn är Caroline Falck.

- Jag har känt mig som en i teamet under hela processen och jag känner mig trygg eftersom jag vet att jag alltid kan nå sjukvårdspersonal. Nu styr jag över min sjukdom och inte tvärtom. Jag sköter mig själv, kör min behandling när det passar mig och får vara hemma med familjen istället för att vara sjukhusbunden, berättar Caroline Falck.

Satsningen görs tillsammans med hemdialysen i Lund som fungerat som mentorer för medarbetarna i Blekinge, och samarbetet med Lund kommer att fortsätta. Maria Sundström räknar också med att länets patienter nu kan få snabbare tillgång till hemdialys eftersom väntetiden i Lund är lång.

- Vi börjar nu med två patienter i hemdialys men räknar med att utöka antalet allteftersom. Att ta kontroll och sköta sin behandling gör att livet styr behandlingen och inte tvärtom, att behandlingen styr livet, säger Maria Sundström.

Hittade du informationen du sökte?