Startskott för sms-livräddare i Blekinge
Region Blekinge har tillsammans med Blekinges kommuner fattat beslut att införa tjänsten sms-livräddare. Den 1 november är startskottet för tjänsten i Blekinge.
När SOS alarm får ett samtal om misstänkt hjärtstopp larmar de ambulans och sms-livräddare. De som är registrerade som frivilliga sms-livräddare i Blekinge får ett larm i mobiltelefonen om de befinner sig i närheten av platsen. Man kan tacka ja eller nej till larm. De frivilliga anvisas antingen direkt till platsen för att börja med hjärt- och lungräddning, eller får anvisningar att hämta en hjärtstartare på vägen. Alla som har hjärt- och lungutbildning och är över 18 år gamla kan anmäla sig som frivilliga genom att ladda ner en app och registrera sig i den.
- Vid ett plötsligt hjärtstopp är tiden avgörande. Tjänsten sms-livräddare gör det möjligt att börja hjärt- och lungräddning innan ambulansen är på plats vilket ökar chansen att överleva, säger Gunilla Skoog, hälso- och sjukvårdsstrateg på Region Blekinge.
Tjänsten använder sig av de resurser som finns i samhället för att ge personer som drabbas av plötsligt hjärtstopp en bättre chans för överlevnad. För att tjänsten ska fungera så bra som möjligt är det viktigt att ägare av hjärtstartare registrerar och uppdaterar sin information i Sveriges hjärtstartarregister.
Vill du bli sms-livräddare i Blekinge?
Sms-livräddare är en tjänst som larmar frivilliga vid misstänkt hjärtstopp. Du som vill bli frivillig sms-livräddare i Blekinge laddar ner appen SMSlivräddare i din mobiltelefon. Följ sen instruktionerna och registrera dig i appen. Som frivillig får du ett larm i din mobil om du befinner dig i närheten av misstänkt hjärtstopp.
Du kan läsa mer om tjänsten på smslivraddare.se Länk till annan webbplats.. På 1177.se/blekinge/smslivraddareiblekinge Länk till annan webbplats. hittar du mer information om att bli sms-livräddare i Blekinge. Mer information om Sveriges hjärtstartarregister finns på hlr.nu/sveriges-hjartstartarregister/ Länk till annan webbplats.
Sms-livräddare införs som ett samarbete mellan Karlshamns kommun, Karlskrona kommun, Olofströms kommun, Ronneby kommun och Sölvesborgs kommun.