Byggnad 46.

Flyttplaneringen för byggnad 46 är igång

Med mindre än ett år kvar till invigning är flyttplaneringen för byggnad 46 vid Blekingesjukhuset i Karlskrona i full gång. 12 100 kvadratmeter modern vårdbyggnad ska bli hem för bland annat njurmedicin, cytologi och mikrobiologi.

Det är snart två år sedan som det första spadtaget till nya byggnad 46 togs. Byggnaden har tagit form och planeringen för det stora flyttlasset är igång. Byggnad 46 ska innehålla lokaler för cytologi, mikrobiologi, patologi, bårhus, njurmedicin, bröstcentrum och utbildningslokaler för bland annat hjärt-lungräddning och förflyttningsteknik.

Många involverade

​Sedan drygt två månader tillbaka arbetar Carin Håkansson som flyttkoordinator för byggnad 46. Hennes roll är att hålla ihop alla delar som har med inflyttningen att göra.
- Det är många olika verksamheter och funktioner som behövs och är involverade i detta. Förutom de flyttande verksamheterna är det stödfunktioner som it, telefoni, transport och städ. Just nu är vi igång med olika inventeringar gällande medicinsk teknik, inredning och utrustning. Vi tittar bland annat på vad som ska flyttas med, vad som ska beställas nytt och vem som kan flytta vad. Alla involverade behöver fundera på sin planering, säger Carin Håkansson.

Viktigt med noggrann planering

En av de verksamheter som ska flytta in i byggnad 46 är njurmedicin.
- Vi ser fram emot de nya lokalerna. De klarar kraven från patienternas perspektiv och önskemål, och verksamhetens utmaningar med behov av isoleringsmöjligheter. Inför flytten försöker vi se över vårt sätt att arbeta och vilka möjligheter vi har att förändra det till det bättre, säger Maria Sundström, avdelningschef, och fortsätter:​

- Det som är viktigast att tänka på för oss nu är att planera flytten noggrant för att minimera alla eventualiteter som kan inträffa. Detta eftersom flytten kommer att ske samtidigt som vi har verksamheten igång för fullt.

Flytt efter sommaren

Medan flyttplaneringen pågår händer det också mycket på bygget. Nu står ett färdigt skal på plats med såväl ytter- och innerväggar och tak som fönster och fasad. Under vintern sker installationsarbeten inomhus, bland annat målning, mattläggning och rördragning. Det pågår också markarbeten runt om byggnaden. Preliminärt kommer inflyttning att bli efter sommaren 2020.

​​Fakta om byggnad 46

  • Första spadtaget togs i januari 2018.
  • Byggnaden uppförs mellan nuvarande byggnad 26 och 28.
  • Lokalytan är totalt 12 100 kvadratmeter fördelat på sju våningsplan.
  • Byggnaden värms upp med geoenergianläggning.
  • På taket installeras 200 solcellspaneler. Dessa beräknas producera 68 000 kilowattimmar el per år.
  • Det blir den högsta byggnaden på sjukhusområdet i Karlskrona.
Hittade du informationen du sökte?