En närbild på blåa flaggor med Region Blekinges logotyp.

Bröstcentrum öppnar i Karlskrona

Från den 1 juni kommer det att finnas ett bröstcentrum i Blekinge. Två verksamheter, mammografi och bröstkirurgi, kommer att samlas under samma tak på plan 5 i nybyggda hus 46 på sjukhusområdet i Karlskrona.

I samband med flytten byter verksamheten namn till bröstcentrum. På bröstcentrum kommer det att arbeta cirka 25 personer. Det är läkare, sjuksköterskor, medicinska sekreterare och kurator. Det innebär att hela patientens resa från utredning till diagnosbesked och uppföljning finns samlad.

– Förutom samlad vård kommer de nya ljusa lokalerna att bidra till en bättre arbetsmiljö för personalen och ett ökat samarbete mellan våra verksamheter, säger Maria Kjellsson, avdelningschef på mammografi

Årligen genomförs cirka 21 000 mammografiundersökningar i Blekinge. Cirka 150 fall av bröstcancer konstateras årligen bland Blekinges kvinnor.

De flesta kirurgiska ingreppen kommer fortfarande att ske på centraloperationsavdelningen, men det finns en operationssal för mindre ingrepp i de nya lokalerna. Förutom att ta hand om mammografiundersökningar, utredningar och konstaterade fall av bröstcancer kommer även personer med vissa andra diagnoser att kallas till den nya mottagningen. Mammografiverksamheten i Karlshamn fortsätter oförändrad, medan utredningar och uppföljning helt kommer att ske i den nya byggnaden i Karlskrona.

– Det är en stor fördel för våra patienter att allt nu finns samlat på samma ställe, säger överläkare och kirurg Maria Erngrund.

Bröstcentrum är utrustat med självincheckning i entrén, vilket innebär att patienterna inte behöver passera centralkassan vid sitt besök, utan kan gå direkt till sitt besök och själva registrera sin ankomst via en terminal.

Media är välkomna att besöka bröstcentrum på måndag 31 maj, kl. 10.00.
Plats: Blekingesjukhuset, Karlskrona, byggnad 46, plan 5.

Hittade du informationen du sökte?