Nyheter och pressmeddelande
Ny metod kan upptäcka hudcancer snabbare
Region Blekinge har infört en ny metod för att snabbare diagnostisera olika typer av hudcancer. Med hjälp av teledermatoskopi inom primärvården kan patienter med hudförändringar få rätt vård direkt.
- Det innebär stora vinster för våra patienter, säger hudläkare Emil Giertz.
Sommar, sol och högre risk att utveckla hudcancer. Det är kanske ingenting vi vill tänka på, men risken finns och här i Blekinge är den dessutom högre än i många andra delar av landet. Därför är hudläkaren Emil Giertz extra nöjd över den nya metoden som innebär att han bara genom en bild från vårdcentralen kan avgöra om patienten måste komma till hudkliniken eller om det handlar om en ofarlig hudförändring.
- Det finns många fördelar, men det viktigaste är att vi inte missar något och att patienterna inte behöver vänta längre än de ska. Vi kan direkt se om hudförändringen behöver åtgärdas och i bästa fall kan vi samtidigt sätta en operationstid, säger Emil Giertz, hudläkare och medicinskt ansvarig läkare för hudkliniken.
Metoden heter teledermatoskopisk bedömning och innebär att patienten får sin hudförändring undersökt på vårdcentralen där en läkare även fotograferar den med en makroskopisk bild samt en dermatoskopisk bild. Det kan förklaras som att hudförändringen blir fotograferad på djupet. Med hjälp av dermatoskopet genomlyser man huden och får en tydligare bild av djupet. Färger, former och blodkärl syns på ett helt annat sätt.
- Jag som hudläkare får mycket mer information genom en sådan bild. Vi kan ofta sätta en diagnos direkt vilket kan betyda att patienten inte ens behöver komma till oss om förändringen är ofarlig. Vi kan lugna eller behandla patienterna mycket snabbare, säger Emil Giertz.
Teledermatoskopisk remiss infördes på länets vårdcentraler vid årsskiftet och sedan dess har antalet remisser till hudkliniken ökat stadigt. Nyligen infördes även ett nytt bildvisningsprogram på de offentliga vårdcentalerna som ger bättre kvalitet på bilderna. De privata vårdgivarna får tillgång till samma program efter sommaren.
- Det här ger oss en möjlighet att förbättra vården och i bästa fall rädda liv, säger Emil Giertz.
Så här kan du minska risken för hudcancer:
- Sola försiktigt och undvik helst solen mellan 11 och 15.
- Var vaksam på hudförändringar och granska din hud regelbundet.
- Smörj in dig med solskydd hög faktor, minst två gånger om dagen.
- Sola inte solarium.