Nyheter och pressmeddelande

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Läs till förskollärare på hemmaplan

Nästa år startar en ny förskolellärarutbildning i Blekinge. Detta blir verklighet när Ronneby kommun och Region Blekinge i dag tecknar avtal med Linköpings universitet.

Utbildningen ska bedrivas av Linköpings universitet i Ronneby Kunskapskällas lokaler där upp till 25 studenter kan tas emot årligen, med start i augusti 2022.

– Vi är stolta att kunna erbjuda denna efterlängtade utbildning här i Ronneby. Förskollärare är ett bristyrke och kommer att vara det även i framtiden. Den som utbildar sig har väldigt goda chanser att få jobb direkt efter examen, säger Roger Fredriksson, kommunalråd i Ronneby kommun.

Region Blekinge och Ronneby kommun har fört gemensamma diskussioner med ett antal lärosäten kring möjligheten att åter kunna erbjuda förskollärarutbildning i Blekinge. Redan i maj 2020 kunde man meddela att en avsiktsförklaring hade tecknats med Linköpings universitet. På grund av pandemin har processen fördröjts något, men nu är avtalet signerat och utbildningsstarten bestämd till augusti 2022.

– Det känns bra att vi nu går i mål. En lärarutbildning kommer att göra stor skillnad både för länets kompetensförsörjning och attraktivitet. Men förskollärarutbildningen är bara ett första steg, vi siktar på att även få grundskollärarutbildning till Blekinge, säger Johan Sandberg (M), ordförande i Region Blekinges regionala utvecklingsnämnd.

Linköpings universitet har en stor bredd och dokumenterat hög kvalitet i sina lärarutbildningar, liksom erfarenhet av att bedriva utbildning mot andra orter.

– Vi vill gärna skicka med en hälsning till den som är intresserad att utbilda sig till förskollärare i Ronneby. Se över dina behörigheter redan nu och använd tiden till våren 2022, när ansökningarna öppnar, för att läsa kompletterande kurser, säger Anna Johnsson Harrie, vicedekan för lärarutbildningen vid Linköpings universitet.

Senast man kunde läsa till förskollärare i Ronneby var 2013, då antogs den sista gruppen på Kunskapskällan. Sedan dess har det erbjudits kvalificeringsutbildningar för till exempel barnskötare.

Hittade du informationen du sökte?