Nyheter och pressmeddelande

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Region Blekinge och Region Kronoberg utvecklar samarbetet inom hälso- och sjukvården

Region Blekinge och Region Kronoberg är överens om att fortsätta samarbetet inom hälso- och sjukvården. Det gäller även thoraxkirurgisk sjukvård och högspecialiserad hjärtsjukvård.

-Vi är överens om vikten av att värna vårt samarbete, säger regionstyrelsens ordförande i Blekinge Lennarth Förberg (M) och regionstyrelsens ordförande i Kronoberg, Mikael Johansson (M) i ett gemensamt uttalande.

Region Blekinge och Region Kronoberg samarbetar inom en rad områden i hälso- och sjukvården. Det gäller framför allt kvinnosjukvård och cancersjukvård Samarbetet bygger på ett övergripande samverkansavtal.

För den thoraxkirurgiska sjukvården och den högspecialiserade hjärtsjukvården finns ett särskilt samarbetsavtal som tecknades 2015. Det innebär att Region Blekinge ger full thoraxkirurgisk service och högspecialiserad hjärtsjukvård till patienter i upptagningsområdet Kronoberg och Blekinge. Det handlar bland annat om kranskärlsoperationer och hjärtklaffkirurgi.

Bakgrunden till att samarbetsavtalet nu aktualiseras är att ärendet har kommit upp på hälso-och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg där diskussionen har varit att göra förändringar. Men parterna är överens om att en uppsägning av samarbetsavtalet inte är aktuellt.

Dialog genom samverkansnämnd

Under torsdagen hade ledande politiker och tjänstepersoner ett möte om det fortsatta samarbetet. Medverkade på mötet gjorde även företrädare för oppositionen, Christina Mattisson (S) och Henrietta Serrate (S). Man kom då fram till att i samband med nästa samverkansnämnd, vilket är det övergripande politiska organet för samarbete, kommer man att fortsätta dialogen om en framtida utveckling. Det mötet äger rum den 10 februari.

-Vi är överens om att vi ska värna, behålla och utveckla det övergripande samarbetet mellan Region Blekinge och Region Kronoberg för att ge bästa möjliga sjukvård till invånarna. Vi ska också värna och utveckla samverkan vad gäller thorax, säger Lennarth Förberg efter torsdagens möte.

På mötet medverkade även de båda regiondirektörerna Peter Lilja och Martin Myrskog. De är båda mycket nöjda efter mötet och kommenterar överenskommelsen:

- Vi har haft en mycket bra dialog. Vi är överens om att vi är beroende av varandra och vi ser vinster för invånarna i Blekinge och Kronoberg om vi fördjupar och moderniserar samarbetet. Vi ser också vinster för våra respektive verksamheter och våra medarbetare, säger de båda i ett gemensamt uttalande.

Hittade du informationen du sökte?