Nyheter och pressmeddelande

Hjärtans Fröjd pristagare utsedd -
Sveriges bästa ungdomsroman 2021 är debutromanen Tidsfördriv

Matilda Gunnarsson Rathsman får Hjärtans Fröjd – priset för Sveriges bästa ungdomsbok 2021 för sin debutbok Tidsfördriv.

" Det känns lite svårt att förstå, lite wow. Jag blev bara så tacksam."

Vill du berätta om din bok?
– Tidsfördriv är en ungdomsroman som utspelar sig i en värld snarlik vår - förutom att alla vet när de ska dö. Huvudpersonen My är 17 år och har ett kvar att leva. Boken räknar ner hennes dagar. Boken tar upp frågor om vad som är viktigt i livet, My måste leva väldigt fort, säger Matilda Gunnarsson Rathsman.

Priset sätter Blekinge på litteraturkartan

2020 instiftade Region Blekinge det första renodlade ungdomslitteraturpriset i landet. Målet är att sätta nationellt fokus på Blekinge som en litterär region att räkna med.

- Jag är så stolt att det finns ett Hjärtans Fröjd-pris som delas ut i Blekinge. Under mer än trettio år har jag nästan dagligen sett hur viktig ungdomslitteraturen kan vara, och jag vet att den fortfarande har något att berätta om världen och livet för unga läsare, säger författaren Per Nilsson vars ungdomsroman Hjärtans Fröjd priset är uppkallat efter.

Juryns motivering - Tidsfördriv är en fröjd att läsa och en härlig och sällsam debutroman.

Matilda Gunnarsson Rathsman bygger i sin roman “Tidsfördriv” upp en värld som är mycket lik vår. Berättelsen om My handlar om vänskap, om längtan efter kärlek och närhet, om relationen med föräldrarna. Men i ett avseende skiljer sig hennes värld från vår. Hon vet att hon ska dö om ett år. I den värld hon lever vet alla sin dödsdag, men My ska dö yngre än de flesta. Det leder förstås till stora frågor om vad hon ska göra med tiden hon har kvar. I berättelsen får vi följa Mys sista levnadsår, hennes längtan att leva, relationerna runt omkring henne och mötet med främlingen som kan vara slutet på allt eller lösningen. Och den stora och växande frågan: Finns det något sätt att lura döden?

Matilda Gunnarsson Rathsmans språk är drivande, ärligt och poetiskt. Hennes berättarglädje skapar läsglädje och boken väcker många tankar och känslor hos läsaren utan att ge några moraliska svar eller pekpinnar. Existentiella frågor kring livet och döden som berör såväl unga som vuxna.

Tidsfördriv är en fröjd att läsa och en härlig och sällsam debutroman

Fakta om HJärtans Fröjd-priset
Ett nationellt pris som delas ut årligen till årets svenska ungdomsroman.Namnet Hjärtans Fröjd syftar på en av blekingeförfattaren Per Nilssons mest lästa böcker.

Priset består av ett vandringspris av konstnären Maria E. Harrysson och en prissumma på 40 000 kronor. Juryn består av författaren Per Nilsson och ungdomsbibliotekarierna Elin Skugge och Paula Högström.

Pressbilder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Matilda Gunnarsson Rathsman (Foto: Ingrid Nilsson)
Bokomslag Tidsfördriv (Foto: Vox by Opal)
Per Nilsson (Foto: Lena Ehring)
Hjärtans Fröjds vandringspris (Foto: Karin Sandahl Andrén)

Hittade du informationen du sökte?