Nyheter och pressmeddelande

Lyckad vaccinationsvecka i Blekinge

Över 3 000 Blekingebor valde att vaccinera sig mot covid-19 under den nationella vaccinationsveckan. Det är 30 procent mer än en vanlig vecka och ett kvitto på att utökade öppettider och uppsökande verksamhet ger resultat.

Under vecka 11, den nationella vaccinationsveckan, fokuserade hela landets regioner på att få fler att vaccinera sig mot covid-19. I Blekinge valde 3 047 personer att vaccinera sig, vilket är en 30-procentig ökning jämfört med vecka 10.

- Vi är väldigt glada att så många människor passade på att vaccinera sig nu. Det är inte för sent och viljan att vaccinera sig mot covid-19 är fortfarande hög, säger vaccinsamordnare Anna Tegel.

Den största gruppen, 2 000 personer, bestod av 80+ som var aktuella för sin fjärde dos. Men den största ökningen, 83 procent, syntes hos de helt ovaccinerade.

- De människor som är ovaccinerade löper större risk att bli svårt sjuka i covid-19 och därför är den stora ökningen extra positiv, säger Anna Tegel.

Region Blekinge genomförde en rad aktiviteter under den nationella vaccinationsveckan, som drop in kvällstid på vårdcentraler och uppsökande verksamhet. Insatserna genomfördes i samarbete med länsstyrelsen, Komvux, SFI och Blekinge integrations- och utbildningscenter.

Förutom fler vaccinerade invånare gav vaccinationsveckan viktiga erfarenheter att ta med sig framåt.

- Eftersom drop in tillsammans med den uppsökande verksamheten stod för runt 30 procent under vecka 11 så kan vi konstatera att det är ett vinnande arbetssätt, säger Anna Tegel.

Hittade du informationen du sökte?