Nyheter och pressmeddelande

Region Blekinges logotyp med bild på två personer som vandrar längs en väg genom lövskog

Samarbete och nya arbetssätt ska säkra sommarsjukvården i Blekinge 

Sommarperioden kan vara en utmaning för hälso- och sjukvården, inte minst de senaste åren då coronapandemin har gjort situationen extra tuff. I år är trycket något lägre och med samarbete och sunt förnuft kan vi alla bidra till en bra vårdsommar.

Precis som tidigare somrar är målsättningen att de medarbetarna inom hälso- och sjukvården som vill ha sammanhängande semester ska få det. Återhämtning är extra viktigt nu efter flera år med högt tryck i hälso- och sjukvården.

- Vi värderar att ge våra medarbetare sammanhängande semester mycket högt. Tack vare bra samarbete, stort engagemang och tidig rekrytering ser läget något bättre ut inför sommaren 2022, säger Annika Mellqvist, hälso- och sjukvårdschef för området nära vård.

För att säkra bemanningen i sommar arbetar Region Blekinge med en rad olika lösningar. Det handlar bland annat om bättre samverkan mellan regionen och länets kommuner.

- Kommunerna har även i år startat rekryteringen i god tid och ser ut att kunna täcka alla semestervikariat. Trenden är att det blir svårare och svårare att få tag i kvalificerade sommarvikarier, det är något som vi tillsammans i länet behöver hitta strategier och lösningar för, säger Maria Appelskog, förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen i Ronneby.

Ersättningar och sommarpaket

Region Blekinge erbjuder olika typer av ersättningar för uppskjuten semester, som sommarpaket och extra ersättning för medarbetare som tar extrapass utanför ordinarie arbetstid.

- Genom nya arbetssätt och bättre kommunikation skapar vi förutsättningar för att upprätthålla vår tillgänglighet även under sommarperioden, säger Birgitta Friberg, hälso- och sjukvårdschef för området specialiserad vård.

I likhet med tidigare år minskar hälso- och sjukvården antalet vårdplatser under semesterperioden. I sommar kommer det att finnas lika många öppna vårdplatser som sommaren 2021, i bästa fall fler. Men vårdplatsläget kan förändras snabbt och det går inte att säga exakt hur många vårdplatser som är tillgängliga.

Inom öppenvården håller de flesta vårdcentraler och mottagningar öppet och hälso- och sjukvården arbetar fortsatt med att korta köerna till planerad vård. Det kan dock förekomma begränsningar under sommarmånaderna. På 1177.se hittar du vad som gäller för just din mottagning.

- Blekingeborna kan känna sig trygga med att vi gör allt vi kan för att ha en god och säker sommarsjukvård. Du som invånare kan också bidra till det genom att söka vård på rätt nivå så att vi kan möta dig på bästa sätt, säger Annika Mellqvist.

Tänk på detta i sommar:

  • Ta det lugnt så att du inte råkar ut för en olycka
  • Vid höga temperaturer - drick mycket vatten och håll dig i skuggan
  • Riskgrupper vid värmebölja är bland annat äldre, kroniskt sjuka, gravida och små barn
  • Se till att ha ett hemma-apotek för lättare skador
  • Sök vård på rätt nivå – på 1177.se hittar du all information
  • Njut av den efterlängtade sommaren
Hittade du informationen du sökte?