Nyheter och pressmeddelande

Region Blekinges logotyp med bild på Region Blekinges flaggor

Smittspridningen av covid-19 ökar i Blekinge

De senaste veckorna har antalet positiva fall av covid-19 ökat i Blekinge. Det är också fler som behöver vårdas på sjukhus med anledning av covid. Därför är det extra viktigt att vara försiktig under midsommarhelgen och stanna hemma vid minsta förkylningssymtom.

Pandemin är inte över och smittspridningen av covid-19 ökar på flera håll i landet. I Blekinge har andelen positiva fall ökat från sex procent vecka 21 till 44 procent vecka 25. Det är också fler som behöver vårdas på sjukhus på grund av covid-19. Men eftersom testning i huvudsak sker inom sjukvård och äldreomsorgen kan mörkertalet i smittspridning vara stort.

- Tänk dig för inför midsommar, särskilt om du ska fira med äldre och sköra personer. Avstå om du känner dig det minsta förkyld, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

På grund av den ökande smittspridningen går hälso- och sjukvården tillbaka till tidigare skyddsrutiner som bland annat innebär att personalen ska bära munskydd vid all patientnära vård.

- Det du som enskild individ kan göra för att minska smittspridningen är att stanna hemma vid förkylningssymtom och att vaccinera dig enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation, säger Bengt Wittesjö.

Hittade du informationen du sökte?