Nyheter och pressmeddelande

Ta hand om dig i sommarvärmen

Under varma och soliga dagar är det extra viktigt att dricka mycket och hålla sig i skuggan. Små barn, äldre och kroniskt sjuka personer är särskilt känsliga för ihållande värme.

Perioder av höga temperaturer som det har varit i Blekinge de senaste dagarna kan vara påfrestande för hälsan. Det gäller särskilt när värmen är hög hela dygnet och kroppen inte hinner återhämta sig under natten. De riskgrupper som är extra utsatta är äldre, kroniskt sjuka, personer med funktionsnedsättning, små barn och gravida. Här är det främst två råd som gäller: drick mycket vatten och håll dig i skuggan.

- Visst är det härligt med sol och värme, men det är också viktigt att skydda sig och se till att hålla kroppen så sval det går. Undvik till exempel fysisk ansträngning under de varmaste timmarna, säger Birgitta Friberg, hälso- och sjukvårdschef för specialiserad vård.

Små barn extra känsliga

Oftast räcker det med att följa enkla råd om svalka och vätska för att klara en värmebölja och du behöver sällan söka vård. Små barn är dock extra känsliga för uttorkning så håll koll på symtom som trötthet, att barnet inte kissar lika ofta som vanligt eller att barnet får torra läppar. Ju yngre barnet är desto känsligare är det mot vätskebrist.

Covid-19 ökar

Det är inte bara värmen som just nu är en hälsorisk i Blekinge. Sedan några veckor tillbaka ökar antalet bekräftade fall av covid-19 igen och i dag, den 27 juni, vårdas åtta personer med covid på Blekingesjukhuset

-Vi har alla ett ansvar att bidra till att minska smittspridningen, så var uppmärksam på förkylningssymtom och stanna hemma om du känner dig sjuk, säger Maria Arvidsson Karlsson, hälso- och sjukvårdschef för medicinsk service.

Råd vid värmebölja:

  • Drick mer. Vänta inte på att du blir törstig. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol.
  • Håll koll på inomhustemperaturen. Risken för hälsoproblem ökar så fort temperaturen stiger även inomhus.
  • Ordna svalka. En sval dusch är mest effektivt. En blöt handduk runt nacken är ett annat alternativ.
  • Ta det lugnt. Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.
  • Lyssna på kroppen. Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, högre puls, yrsel och onormal trötthet.
Hittade du informationen du sökte?