Nyheter och pressmeddelande

Bild på gravid mage.

Igångsättning hemma testas nu i Blekinge

Nu kan gravida som blir igångsatta inför förlossning få vänta hemma i stället för på Blekingesjukhuset. Det är en del i den så kallade Option-studien, där kvinnokliniken i Region Blekinge deltar. Syftet är att undersöka om igångsättning i hemmet kan bli ett alternativ till långa sjukhusvistelser.

Allt fler får sin förlossning igångsatt på medicinsk väg, och får då vänta på sjukhuset tills värkarbetet sätter i gång. I Option-studien som nu startar får du som gravid möjligheten att vänta hemma i lugn och ro.

– Att invänta värkarbetet på sjukhus kan upplevas som jobbigt medan det ofta är skönt att vara i hemmiljö, både för den gravida kvinnan och för partnern, säger Christina Gunnervik, överläkare på kvinnokliniken i Karlskrona.

En beprövad metod

Igångsättning i hemmet, så kallad heminduktion, sker redan i många andra länder. I till exempel Danmark sker hälften av igångsättningarna hemma i stället för på sjukhus. Nu testas metoden över hela Sverige.

– Vi vet genom erfarenheter från andra länder att kvinnorna är nöjda och känner sig trygga med heminduktion. Ofta upplever de att de har lättare att hantera sin igångsättning när de får vara hemma, säger Christina Gunnervik.

Att delta i Option-studien

För att kunna vara med i studien måste du ha en så kallad lågriskgraviditet. Det innebär att en rad kriterier behöver uppfyllas, bland annat att barnet ligger rätt och att graviditeten har varit normal. Du som är aktuell för igångsättning kommer att bli tillfrågad att vara med i studien och beslut tas tillsammans med din barnmorska och läkare. Du kan alltså inte själv anmäla dig till studien.

I första steget bokas ett besök på kliniken för provtagning och undersökning. Där avgörs om igångsättningen sker genom en ballongkateter eller tabletter. De som vill vara med delas slumpmässigt in i två grupper, där hälften inväntar värkarbetet på sjukhus och den andra gruppen gör det hemma.

– Allt sker på ett kontrollerat och säkert sätt. Kvinnan kan när som helst på dygnet kontakta förlossningsavdelningen och hon kan när som helst komma in. Själva förlossningen ska alltid ske på sjukhuset, säger Christina Gunnervik.

Totalt kommer omkring 10 000 personer i landet att delta i studien som pågår i tre år. Mer information hittar du på optionstudien.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hittade du informationen du sökte?