Nyheter och pressmeddelande

Bild på folktandvårdens app

Nu kan folktandvårdens patienter möta tandvårdspersonal i mobilen

Nu är det premiär för appen ”Folktandvården Blekinge” som ger dig möjlighet att träffa tandvårdspersonal direkt i mobilen och utan att du behöver åka hemifrån.

Ett digitalt vårdmöte är ett sätt för dig som invånare att möta tandvårdspersonal i ett videosamtal. Det fungerar som ett vanligt besök, med skillnaden att du inte behöver ta dig till tandvårdskliniken.

Den nya tjänsten passar för den sortens besök som inte kräver en fysisk kontakt – munhälsoinformation för vårdnadshavare med små barn, förberedande samtal inför eller kontroll efter en behandling.

– Genom att erbjuda våra patienter ett digitalt vårdmöte öppnar vi upp för fler sätt att möta tandvården och underlättar samtidigt vardagen för många av våra patienter. När andelen onödiga resor till folktandvården minskar, bidrar vi dessutom till minskningen av koldioxidutsläpp och därmed belastningen på miljön, säger Cecilia Klüft Frih, verksamhetschef för allmäntandvården, Folktandvården Blekinge.

Tandvårdspersonalen bokar mötet

Det är tandvårdspersonalen som avgör vilka besök som kan genomföras digitalt i stället för fysiskt på klinik. Därför kan du som patient inte själv boka en tid i appen utan får information via en kallelse hem i brevlådan. Det här kan komma att ändras längre fram.

Två av folktandvårdens kliniker har redan fått prova tjänsten genom ett pilotprojekt som pågått sedan i höstas:

– Vi bara fått positiva reaktioner från patienterna. Småbarnsföräldern slipper ta med sig det lilla barnet till kliniken för ett informationsbesök om barnets tänder och patienten med tandvårdsrädsla kan förbereda sig hemma i en trygg miljö innan den planerade behandlingen. Hos medarbetarna dyker det också hela tiden upp nya idéer kring hur man kan utveckla erbjudandet, säger Åsa Kindberg, avdelningschef för folktandvårdens klinik i Asarum.

Så här laddar du ner appen

Appen ”Folktandvården Blekinge” finns att ladda ner till din smartphone eller surfplatta via App Store eller Google Play. Läs mer om folktandvårdens digitala vårdmöten på 1177.se/blekinge Länk till annan webbplats..

personal visar hur man borstar tänderna

Se filmen om nya appen här:

Hittade du informationen du sökte?