Nyheter och pressmeddelande

Ny rekommendation om beredskap av läkemedel i hemmet

Personer med längre tids läkemedelsbehandling bör ha en månads förbrukning av läkemedel i hemmet. Syftet är att stärka beredskapen och minska sårbarheten hos patienter, hälso- och sjukvård och apotek.

Det är Socialstyrelsen som går ut med den nya rekommendationen om egenberedskap av läkemedel. Rekommendationen gäller personer med längre tids behandling av receptbelagda läkemedel, till exempel läkemedel vid diabetes, hjärtsjukdomar eller blodtrycksförhöjning. Det gäller alltså inte vid korta eller tillfälliga behandlingar med receptfria läkemedel.

En månads förbrukning hemma

Egenberedskap innebär att du ska ha en månads förbrukning av läkemedel i hemmet. Det gäller även förbrukningsartiklar som förskrivits av hälso- och sjukvårdspersonal.

Syftet är att minska risken för att din behandling måste avbrytas vid ett tillfälligt avbrott eller kris, men det är också en del i arbetet med att stärka samhällets förmåga i händelse av kris.

Avlasta hälso-och sjukvården

-Genom att ha en månads förbrukning hemma hjälper du till med att avlasta hälso- och sjukvården och apoteken vid större störningar eller vid kris. Egenberedskap stärker både patienternas och sjukvårdens trygghet och stabilitet, säger Henrik Magnell, säkerhetschef i Region Blekinge.

Det går att hämta ut läkemedel och förbrukningsartiklar på recept en månad innan varorna beräknas ta slut. Då finns alltid en månads förbrukning hemma i beredskap. Tänk på att använda de äldsta läkemedlen först.

Hittade du informationen du sökte?