Nyheter och pressmeddelande

Adrenalinpennan Emerade återkallas

Samtliga Emerade adrenalinpennor återkallas av tillverkaren på grund av ett funktionsfel som kan leda till att vissa pennor inte aktiveras som de ska.

Det är inget fel på innehållet i pennorna, men en svaghet har upptäckts i utlösningsmekanismen. Felet innebär att vissa pennor inte kan leverera adrenalin när pennan används i en nödsituation, något som kan få allvarliga konsekvenser. Därför återkallar nu tillverkaren läkemedlet.

Läkemedelsverkets råd till patienter

  • Patienter med en Emerade adrenalinpenna ska kontakta sin läkare för ett nytt recept på en adrenalinpenna av annat fabrikat. Emerade adrenalinpenna ska sedan återlämnas till apoteket i samband med att en ny adrenalinpenna hämtas ut.
  • Patienter bör alltid bära med sig fler än en adrenalinpenna. Om den första pennan inte aktiveras ska patienten omedelbart använda sin andra penna.

Fram tills att patienten fått recept på ny adrenalinpenna ska Emerade adrenalinpenna användas. Om pennan inte aktiveras omedelbart ska ett nytt försök göras med ökad kraft. Vid utebliven effekt ska patienten använda sin andra penna.

Emerade adrenalinpenna, bild hämtad från Emerades webbsida
Hjälpte informationen på sidan dig?