Nyheter och pressmeddelande

En närbild på blåa flaggor med Region Blekinges logotyp.

Unga kvinnor erbjuds gratis vaccination - hoppas kunna utrota livmoderhalscancer

Efter sommaren kommer kvinnor i Blekinge födda 1994–1999 att bli erbjudna gratis vaccin mot humant papillomvirus, HPV. Vaccinationsinsatsen är en del av en nationell kampanj med syfte att utrota livmoderhalscancer.

Cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen beror för det mesta på en infektion med viruset HPV, humant papillomvirus. Varje år dör cirka 150 kvinnor i livmoderhalscancer i Sverige. Sedan 2012 har flickor erbjudits vaccination mot HPV via skolvaccinationsprogrammet, men kvinnor födda 1994–1999 är inte vaccinerade mot HPV i samma utsträckning.

- Vaccinationsinsatsen är en del av en nationell kampanj, en studie där målsättningen är att vi tillsammans ska kunna utrota livmoderhalscancer. De kvinnor som är födda mellan 1994 och 1999 som vill vaccinera sig kommer även behöva göra ett självprov mot HPV. Detta gör man i lugn och ro på plats hos oss, säger Anna-Karin Åberg Sandberg, projektledare för utrotningsprojektet mot livmoderhalscancer.

Redan vaccinerade rekommenderas fylla på

Erbjudandet om gratis vaccination gäller inte bara ovaccinerade kvinnor, utan även de som tidigare har tagit vaccin mot HPV.

- Det nya vaccinet Gardasil 9 ger ett bredare och bättre skydd än det vaccin som gavs tidigare. Därför rekommenderar vi att även de som har vaccinerat sig fyller på eftersom detta skyddar mot nio olika HPV-typer. Det handlar om att skydda sig själv, säger Anna-Karin Åberg Sandberg.

Vaccinationerna sker på kvinnohälsovårdsmottagningarna i Blekinge. Alla som är folkbokförda i Blekinge kommer att få en kallelse hemskickad med en bokad vaccinationstid. Kallelser börjar skickas ut efter sommaren och vaccinationsstart sker strax efter.

- Tänk på att boka om din tid om den inte passar, all information finns med i kallelsen om hur man gör, säger Anna-Karin Åberg Sandberg.

Fakta om HPV

Humant Papillomvirus (HPV) är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige. En majoritet av alla sexuellt aktiva kvinnor och män drabbas. HPV kan orsaka flera olika cancerformer, varav livmoderhalscancer är den vanligaste. Risken för HPV-infektion är störst bland unga och smittspridningen hos personer över 30 år är låg. Varje år dör cirka 150 kvinnor i livmoderhalscancer.

Hittade du informationen du sökte?