Nyheter och pressmeddelande
Akutmottagningen får extra hjälp under sommaren
En är beredskapssamordnare, en annan verksamhetschef och någon har gått i pension. Men under sommaren, den mest hektiska tiden på året, arbetar de extra på akutmottagningen i Karlskrona.
Anett Berggren kommer småspringande genom korridoren på akutmottagningen. Sommarklänningen är fortfarande på, men ska strax bytas ut mot de vita vårdkläderna inför arbetspasset som börjar klockan 14. Det är hennes andra pass som sjuksköterska på akuten och kontrasten mot hennes vanliga jobb som beredskapssamordnare är stor.
– Det är verkligen jätteroligt att få testa något nytt, som är helt annorlunda än det jag gör till vardags. Jag ser det som en förmån, säger Anett Berggren.
Helt nytt är det dock inte. Hon är sjuksköterska i grunden och arbetade på akutmottagningen för 20 år sedan. Även om mycket har hänt är själva grundarbetet sig likt för Annett Berggren som nu arbetar med att bedöma och diagnostisera patienterna som kommer till akutmottagningen, det som kallas triagering.
– Det känns lite som att komma hem. Och vi som kommer in extra blir otroligt väl omhändertagna av den ordinarie personalen som tålmodigt svarar på alla våra frågor, säger Anett Berggren.
Hjälper till att minska övertiden för ordinarie personal
Hon är inte ensam om att arbeta extra på akutmottagningen under sommaren Totalt handlar det om cirka åtta heltidstjänster under hela semesterperioden som nu täcks av medarbetare från andra delar av Region Blekinge. Även pensionerade sjuksköterskor och läkare har valt att tillbringa delar av sommaren på akutmottagningen i Karlskrona.
– För oss är det guld värt. Jag kan inte nog betona hur mycket det här betyder. Tack vare att medarbetare väljer att arbeta extra hos oss kan vi få ner övertiden för den ordinarie personalen och redan nu ser hösten bättre ut ur det perspektivet än vad det gjorde förra året, säger Patrik Karlsson, verksamhetschef för akutkliniken.
Fast just nu gör han något helt annat.
– Jag har gått in som transportör och transporterar patienter från akuten till andra avdelningar och även mellan avdelningar. Det är verkligen så roligt och jag har fått ihop 10 000 steg på bara några timmar, säger verksamhetschefen.
Precis som på många andra kliniker är sommaren en ansträngd period för akutmottagningen. Antalet besök ökar med cirka 30 procent samtidigt som medarbetarna ska ha semester och bristen på främst sjuksköterskor är stor.
Det är en svår ekvation som brukar sluta med mycket övertid och utarbetade medarbetare. Att ta in folk från andra verksamheter är alltså en välkommen lösning som även sker i andra delar av hälso- och sjukvården. Medarbetare inom regionen, både med och utan sjukvårdsutbildning, har möjlighet att tillfälligt arbeta inom hälso- och sjukvården under veckorna 27-33. Men akutens extrapersonal kom redan innan.
– De hörde att behovet fanns och kontaktade oss. Det är magiskt hur människor sluter upp när det verkligen behövs, säger Lotta Alvemalm, avdelningschef för akutkliniken.
Hon välkomnar fler att söka sig till akuten under sommaren. Det finns saker att göra även för dem som saknar sjukvårdsutbildning och så ser det ut inom hela hälso- och sjukvården. Det kan till exempel handla om att sitta vak eller transportera patienter.
Anett Berggren som precis ska börja sitt arbetspass håller med.
– Tveka inte att söka. För mig har det också inneburit en helt annan insyn i den här verksamheten vilket jag har nytta av även på min vanliga arbetsplats.