Nyheter och pressmeddelande

Årets psykiatrivecka i Blekinge närmar sig - flera nyheter på programmet

Den 6–15 oktober uppmärksammar Region Blekinge med samarbetspartner psykisk hälsa runt om i Blekinge och bjuder in till årets psykiatrivecka. Några av föreläsarna under veckan är Måns Möller och skaparna av Ångestpodden. Nytt för i år är bland annat att varje kommun utser sin egen eldsjäl och att flera av kommunerna arrangerar lopp för barn och vuxna.

Varje höst sedan 2011 arrangerar Region Blekinge psykiatriveckan inom ramen för Uppdrag Psykisk Hälsa. Arrangemanget sker i samarbete med Blekinges alla kommuner, Studieförbundet Vuxenskolan och brukarorganisationen Samverkan för psykisk hälsa (NSPH och Hjärnkoll) Blekinge.

Under psykiatriveckan får besökarna information och förhoppningsvis ökad kunskap vilket kan öka förståelsen och acceptansen för psykisk ohälsa.

– Fokus i år är att på olika sätt visa att kropp och knopp hänger ihop som en helhet. Att må dåligt i själen sätter sig också fysiskt i kroppen och tvärtom, säger Anita Sjödahl som är samordnare för psykiatriveckan.

Gratis och öppet för alla

På programmet för psykiatriveckan finns bland annat en mässa, föreläsningar av Måns Möller och skaparna av Ångestpodden, musikgympa, digital tipspromenad och öppet hus hos kvinno- och ungdomsjouren.

Årets psykiatrivecka bjuder på flera nyheter:

  • Varje kommun utser sin egen eldsjäl, till skillnad från föregående år då endast en eldsjäl utsågs.
  • Fyra av fem kommuner anordnar lopp.
  • Kyrkan deltar för första gången som lokal samarbetspartner i fyra av fem kommuner.
  • Studiecirkel för psykisk hälsa som är öppen för alla.

Allt under veckan är gratis och öppet för alla, men vissa event kräver föranmälan. Vilka event som kräver föranmälan går att se på psykiatriveckans hemsida.

Våga prata

– Vi vill med veckan inte minst lyfta fram värdet av att våga kommunicera. Det är inte farligt att fråga hur någon mår. Att ta sig tid och lyssna på en människa som befinner sig i en kris kan vara mycket betydelsefullt för denne, särskilt om man inte värderar det som sägs utan bara lyssnar och finns där som stöd. Vi välkomnar alla, gamla som unga, och hoppas att så många som möjligt tar tillfället i akt att besöka veckans aktiviteter och ta del av programmet, säger Anita Sjödahl.

För mer information och fullständigt program besök psykiatriveckans hemsida:

www.sv.se/psykiatriveckan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hittade du informationen du sökte?