Nyheter och pressmeddelande

Region Blekinges kulturpris 2023 går till Niklas Holtne

Niklas Holtne från Karlshamn är Region Blekinges kulturpristagare 2023. Kulturpriset delades ut på pristagarens hemmaplan i Karlshamn under Blekinge bokfestival lördagen den 18 november.

Region Blekinges kulturpris delas ut årligen för att uppmärksamma värdefulla gärningar inom konst- och kulturområdet. Prissumman är på 40 000 kronor. Av tio nomineringar ställde sig en enig kultur- och bildningsnämnd bakom regissören, manusförfattaren och aktören Niklas Holtne som årets pristagare.

Niklas Holtne har hyllats för sitt nyskapande och banbrytande sätt att göra revy och komedi. Att kulturpriset i år delades ut på Blekinge bokfestival som gick av stapeln i Lokstallarna i Karlshhamn, där bland annat Teatersmedjan huserar, var ingen slump. Det var nämligen i Teatersmedjan allt började för över 20 år sedan.

En flitig kulturskapare

Idag är Niklas Holtne en väl anlitad regissör och manus­författare och under hösten har han arbetat med Galenskaparna i Göteborg, Claes Malmbergs Sverige­turné, Arlövsrevyn 2024 och Vallarnas Friluftsteater 2024.

Trots alla uppdrag utanför Blekinge är han fortfarande både verksam och bosatt i Blekinge. Han skriver och regisserar Dunsö Kapell i Karlskrona och Vera­teatern i Karlshamn.

Stolt pristagare

I somras tilldelades han hederpriset Povels Penna för sina insatser som författare och då främst för att ha spridit glädje till Blekinge­publiken med sina texter under 20 års tid.

– Stolt som en tupp och mallig som en groda. Att få Region Blekinges Kulturpris är sannerligen en stor ära. Jag bugar ner till golvet. Extra kul med tanke på att Region Blekinge faktiskt var min första arbetsgivare när jag inledde min professionella bana för 17 år sedan, då i Dunsö Kapell och Musik i Blekinge. Ett hjärtligt tack från en stolt Blekingebo, säger Niklas Holtne.

Hittade du informationen du sökte?