Nyheter och pressmeddelande

Bild på Linda Jones som står vid ett träd. På bilden finns även Hjärtans fröjd-loggan samt bild på boken De tar allt ifrån mig.

Hjärtans fröjd-priset till Linda Jones för ungdomsromanen De tar allt ifrån mig.

Författaren Linda Jones får Hjärtans fröjd-priset för Sveriges bästa ungdomsbok 2023 för sin ungdomsroman De tar allt ifrån mig. Priset instiftades år 2020 av Region Blekinge och är Sveriges enda renodlade ungdomsbokspris.

Juryns motivering

Linda Jones bok De tar allt ifrån mig är en brutalt ärlig roman om att vara ung i ett samhälle som sakta men säkert håller på att monteras ner. Med ett stilsäkert och personligt språk levandegör hon ungdomars liv i Norrlands inland.

Vi får följa 15-åriga Frida i hennes vardag som består av jakt, vänner, fester, skola och framtidsfunderingar. Jakten spelar en central roll i boken. Jakten är det som finns kvar, det som länkar samman.

Det finns gemenskap i det lilla samhället, men också nedärvd fiendskap och fördomar, påtvingade roller och tystnadskultur. Storstaden och makten är långt bort, men påverkar ändå det lilla livet i den lilla världen.

De tar allt ifrån mig av Linda Jones är en sällsynt välskriven, spännande och gripande ungdomsroman.


Grattis Linda! Hur känns det?

  • Otroligt roligt! Framför allt för att Per Nilsson var en av mina idoler när jag växte upp. Jag har läst alla hans böcker flera gånger om, speciellt Hjärtans Fröjd. Därför var det surrealistiskt när han ringde mig en kall eftermiddag och berättade att jag hade vunnit Hjärtans fröjd-priset.

Vill du berätta om din bok?

  • De tar allt ifrån mig handlar om 15-åriga Frida som växer upp i ett samhälle som sakta monterats ned. Det enda som håller ihop byn är älgjakten och Frida längtar efter att bli en del av gemenskapen. Men när länsstyrelsen hittar ett märkligt djur i skogen och ställer in jakten startar en kamp om vem som har rätt att bestämma över andras liv. Men detta är bara ramverket, boken handlar om så mycket mer.

Vem är du?

  • Jag är 35 år och bor i Luleå, Norrbotten. Det är även här jag är uppvuxen. Om dagarna jobbar jag som dramaproducent på P1 och när mitt barn har somnat försöker jag skriva.

I priset ingår bland annat 40 000 kronor. Vet du vad du ska göra för prispengarna?

  • Jag kommer ge mig själv skrivtid. Som författare jobbar du ofta gratis så det känns lyxigt att få skriva med lön, om man kan säga så.

Vi ses på prisutdelningen lördag 25 maj på Jämshögs folkhögskola. Välkommen till Blekinge!

  • Tack, jag längtar!

Om Hjärtans fröjd-priset

Priset är nationellt och instiftades 2020 av Region Blekinge. Det är Sveriges enda renodlade ungdomsbokpris. Namnet Hjärtans fröjd syftar på en av blekingeförfattaren Per Nilssons mest lästa böcker. Priset består av ett vandringspris av konstnären Maria E. Harrysson och en prissumma på 40 000 kronor. Dessutom ingår ett klassbesök på en skola i Blekinge. Prisets jury består av författaren Per Nilsson och ungdomsbibliotekarierna Victoria Nore Johannesson och Paula Högström.

Tidigare pristagare

2021 Tamara Mivelli priset för Jag klyver er itu
2022 Matilda Gunnarsson Rathsman det för Tidsfördriv
2023 Nora Khalil det för Yani

Kontakt

Linda Jones
070-532 99 51, jones.linda.maria@gmail.com

Camilla Carnmo
Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg/Region Blekinge
camilla.carnmo@regionblekinge.se, 0455-73 71 47, 076- 636 29 76

Hittade du informationen du sökte?