Nyheter och pressmeddelande

Gratis drop in-vaccination mot HPV för kvinnor födda 1994-1999

Sedan augusti 2023 har kvinnor i åldersgruppen 1994-1999 fått kallelse till gratis vaccination mot humant papillomvirus, HPV. Nu arrangerar kvinnohälsovårdsmottagningarna i Blekinge drop in för att få fler att vaccinera sig.

Vaccination mot HPV har varit en del av barnvaccinationsprogrammet sedan 2010, men kvinnor födda 1994-1999 är inte vaccinerade mot viruset i samma utsträckning. Därför inleddes under 2023 en nationell vaccinationskampanj där kvinnor i åldersgruppen erbjuds gratis vaccination. Målsättningen är att utrota cancerformen - och Sverige kan bli det första landet i världen som lyckas.

I Blekinge har kallelser för vaccination, med tillhörande självprov för HPV, skickats ut till kvinnor i åldersgruppen sedan augusti. Just nu är Blekinge ett av de län i landet som ökar andelen vaccinerade snabbast. För att nå målet om en vaccinationstäckning på 70% innan året är slut kommer därför samtliga kvinnohälsovårdsmottagningar i Blekinge att arrangera drop in i mitten av april.

- Vi är stolta över att andelen vaccinerade fortsätter öka. Nu erbjuder vi även möjligheten att komma på drop in och vaccinera sig för att fånga upp de som kanske missade sin tid, eller som vill ta vaccinet nu direkt och inte vänta på sin kallelse, säger Anna-Karin Åberg Sandberg som är projektledare för kampanjen i Blekinge.

Redan vaccinerade rekommenderas att fylla på

Även kvinnor födda 1994–1999 som har vaccinerat sig mot HPV när de var yngre rekommenderas att fylla på. Detta eftersom det nya vaccinet ger ett bättre skydd.

- Det är viktigt att man vaccinerar sig nu igen eftersom vi vill att man ska få det bästa skyddet. Nu vill vi utrota cancerformen, säger Anna-Karin Åberg Sandberg.

Alla tider för drop in går att hitta på respektive kvinnohälsovårdsmottagnings sida på 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., samt på sidan med information om vaccination mot HPV på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fakta om HPV

Cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen beror för det mesta på en infektion med viruset HPV, humant papillomvirus. Varje år dör cirka 150 kvinnor i livmoderhalscancer i Sverige. HPV är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige. Risken för HPV-infektion är störst bland unga och smittspridningen hos personer över 30 år är låg.

Hittade du informationen du sökte?