Nyheter och pressmeddelande

Mottagning för ärftlig cancer öppnar vid Blekingesjukhuset

Nu öppnar mottagningen för ärftlig cancer vid Blekingesjukhuset. Därmed förstärks uppföljningen av personer i Blekinge som lever med en ökad risk för att drabbas av ärftlig cancer.

- Södra sjukvårdsregionen, där Region Blekinge ingår, har fattat ett beslut om att skapa en tydlig struktur för att ta hand om personer med ökad risk för ärftlig cancer, och vi i Blekinge är först med att öppna den här typen av mottagning. Det är vi självklart glada för och stolta över, säger Anna Fridolfsson, projektledare för införandet av mottagningen.

5 till 10 procent av all cancer orsakas av ärftliga faktorer, det vill säga medfödda genetiska förändringar. Om du exempelvis har flera nära släktingar som drabbats av någon cancerform med hög ärftlighet kan det vara bra att genomgå en utredning för ärftlig cancer. Utredningen görs vid ett cancergenetiskt centrum. För invånare i Blekinge görs utredningen vid klinisk genetik i Lund, som tillhör Region Skåne.

Uppföljningsprogram

Om utredningen visar att du har en konstaterad ökad risk för ärftlig cancer rekommenderas du att börja på ett uppföljningsprogram, som innebär att du kommer att bli kallad till regelbundna undersökningar, ofta på flera olika kliniker på Blekingesjukhuset.

- Det är där vi kommer in genom att ta över samordningsansvaret. Uppföljningsprogrammet innebär att patienten kommer gå på olika undersökningar. Det kan bli ganska många besök och då finns vi som en väg in för patienten, med flera olika kompetenser, säger Apostolos Triantafyllou, överläkare.

Cirka 100 Blekingepatienter

Han är en av fyra personer som kommer arbeta vid mottagningen. Övriga yrkesroller är sjuksköterska, kurator och medicinsk sekreterare. För närvarande räknar man med att ha hand om samordningen för cirka 100 Blekingepatienter, men antalet patienter som genomgår ett uppföljningsprogram förväntas öka i takt med att allt fler genomgår cancergenetiska utredningar.

Syftet med uppföljningsprogrammet är att tidigt upptäcka om det håller på att utvecklas någon form av cancer.

- Ibland går cancern att förebygga, och då erbjuds du en operation för att till exempel ta bort äggstockar, bröst eller tarm, förklarar Apostolos Triantafyllou.

Mottagningen för ärftlig cancer har som sagt en samordnande funktion, men det finns även tillfällen då du kan få komma på fysiskt besök till mottagningen.

Stödsamtal

- Att leva med ökad risk för ärftlig cancer kan innebära en ökad oro och många frågor. Vi kan erbjuda samtal om exempelvis ärftlighet och stöd i existentiella frågor, säger Charlotte Karlberg, kurator vid mottagningen för ärftlig cancer.

Anders Lund (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, välkomnar satsningen.

-Vi är glada över att kunna erbjuda dessa patienter en tydlig samordning och stöd, säger Anders Lund.

Så här kommer du i kontakt med mottagningen för ärftlig cancer

Har du frågor eller önskar stöd är du välkommen att kontakta oss på telefonnummer 0455-73 77 63. Vår telefontid är fredagar klockan 10-12. Du kan även nå oss via ”mina vårdkontakter” på 1177.se Länk till annan webbplats..

När bör jag genomgå en utredning för ärftlig cancer?

Det är bra att kontakta din vårdcentral för en eventuell utredning för ärftlig cancer:

  • om du har flera nära släktingar som insjuknat i samma typ av cancer, framför allt om insjuknandet har skett vid ovanligt ung ålder
  • om du tillhör en familj där flera nära släktingar haft tumörformer som har sammankopplad ärftlighet, exempelvis bröst- och äggstockscancer, tjock- eller ändtarmscancer och livmoderkroppscancer
  • om någon nära anhörig eller du själv insjuknat i mer än en cancersjukdom
  • om någon nära anhörig eller du själv insjuknat i bröstcancer vid en ålder under 40 år
  • om någon nära anhörig eller du själv insjuknat i tjocktarmscancer vid en ålder under 50 år.

Vem gör vad?

Din vårdcentral bedömer om du behöver en utredning för ärftlig cancer. Kontakta vårdcentralen om du tror att du behöver genomgå en utredning.

Cancergenetiskt centrum genomför utredningar för ärftlig cancer. För invånare i Blekinge görs utredningen vid Klinisk genetik i Lund, som tillhör Region Skåne.

Mottagningen för ärftlig cancer samordnar det uppföljningsprogram som du rekommenderas om utredningen visar att du har en ökad risk för ärftlig cancer. Mottagningen erbjuder stöttning och är en väg in för dig som patient till de undersökningar du genomgår i programmet.

Hittade du informationen du sökte?