Nyheter och pressmeddelande

Konsekvenser om varsel om konflikt träder i kraft

Om Vårdförbundets varsel om konfliktåtgärder träder i kraft kan det få konsekvenser för hälso- och sjukvården. Nu pågår ett internt arbete inom Region Blekinge för att påverkan för patienterna ska bli liten som möjligt.

Den 11 april tog SKR, Sveriges kommuner och regioner, emot ett varsel från Vårdförbundet om stridsåtgärder. Bakgrunden är att parterna inte kommit överens om ett nytt kollektivavtal för att reglera löner och anställningsvillkor efter att det tidigare löpte ut den 31 mars i år.

För Region Blekinge innebär varslet en blockad mot övertids- och mertidsarbete samt blockad mot nyanställningar för varslade yrkesgrupper

Många berörs

De som berörs av konfliktåtgärderna är medlemmar i Vårdförbundet som är anställda som sjuksköterska, barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska samt specialister inom dessa grupper. I Region Blekinge handlar det om cirka 1 500 medarbetare.

Hälso- och sjukvården ser nu över verksamheterna som kan drabbas av konfliktåtgärder och planerar för att påverkan för patienterna ska bli så liten som möjligt.

Trygga patientsäkerheten

-Vi ser över alla tillgängliga åtgärder för att trygga patientsäkerheten. I förlängningen kan konflikten innebära att vi tillfälligt behöver minska viss verksamhet och att det blir längre väntetider för planerad vård. Vi följer utvecklingen noga och anpassar åtgärderna efter rådande läge, säger Linda Hultén, HR-direktör i Region Blekinge.

Om parterna inte kommer överens träder Vårdförbundets varsel i kraft torsdagen den 25 april klockan 16.00.

Hittade du informationen du sökte?