Nyheter och pressmeddelande

Bild på Andreas Stavropoulos

Folktandvården uppmärksammar dag för tandköttssjukdom

Under vecka 19-20 uppmärksammar Folktandvården Blekinge den årliga tandköttshälsodagen ”Gum Health Day” som ska öka medvetenheten om tandköttssjukdomar.
- Tandköttsjukdomar kan leda till allvarliga hälsoproblem som diabetes, hjärtinfarkt, stroke, kronisk njursjukdom och Alzheimers. Kunskapsspridning och förebyggande tandvård är de effektivaste åtgärderna för att förbättra folkhälsan och sänka tandvårdskostnaderna, säger Andreas Stavropoulos, specialisttandläkare inom parodontologi (tandlossning) på Folktandvården Blekinge.

Andreas Stavropoulos är uppväxt och utbildad tandläkare i Grekland, vidareutbildad specialisttandläkare inom parodontologi i Danmark och har forskat inom flera olika ämnen på området. De senaste tio åren som professor vid Malmö universitet. Sedan januari delar han tjänsten som professor med arbetet som specialisttandläkare inom parodontologi på Blekingesjukhuset i Karlskrona.

Med en bakgrund som ordförande i European Federation of Periodontology (EFP), den ideella organisationen bakom Gum Health Day, är han också ett erkänt namn i tandvårdsbranschen.

Andreas, varför är det så viktigt med ett friskt tandkött?

-Tandköttets hälsa är en nyckelfaktor för den allmänna hälsan under hela livet. Förutom parodontit (tandlossning), där tandköttet och det omgivande benet gradvis bryts ned och tänderna kan lossna, finns det ett samband med allvarligare sjukdom. Forskning har visat att det finns ett samband mellan parodontit och bland annat diabetes, hjärtinfarkt, stroke, kronisk njursjukdom och Alzheimers.
Att hålla tandköttet friskt kan därmed bidra till att minska risken för dessa sjukdomar.

Vad kan man göra själv för att förhindra tandköttsproblem?

- Man kan göra väldigt mycket själv för att undvika problem. Viktigast är regelbunden tandborstning, även rengöring mellan tänderna. Det är också viktigt att man använder rätt teknik. En parodontolog (tandläkare som är specialiserad på tandlossning) kan hjälpa till vid svårare tandköttsproblem.

Under vecka 19 och 20 kommer folktandvården att uppmärksamma ”Gum Health Day” genom att sprida kunskap om tandkötts- och munhälsa på folktandvårdens kliniker och sociala medier.

 

Så här tar du på bästa sätt hand om ditt tandkött:

  • Regelbunden tandborstning: Borsta tänderna noggrant två gånger om dagen och se till att avlägsna plack längs tandköttslinjen. Se till att borsta både tänderna och tandköttet noggrant.
  • Mjuka tandborstar och rätt teknik: Använd en tandborste med mjuk borste för att undvika att skada tandköttet. Borsta med lätt tryck och i små, cirkulära rörelser för att rengöra tandköttet effektivt utan att irritera det.
  • Gör rent mellan tänderna: Använd tandtråd eller mellanrumsborstar dagligen för att rengöra mellan tänderna och längs tandköttslinjen där tandborsten inte når. Detta hjälper till att avlägsna matrester och plack mellan tänderna som kan orsaka tandköttsproblem.
  • Undvik tobaksprodukter: Rökning och användning av tobaksprodukter kan skada tandköttet och öka risken för tandlossning. Snus till exempel kan leda till att tandköttet drar sig tillbaka så man får blottade tandhalsar. Att undvika tobak är viktigt för att upprätthålla en god munhälsa.
  • Gå till tandläkaren när du blir kallad: Regelbundna tandläkarbesök är viktiga för att upptäcka och behandla eventuella tandköttproblem i ett tidigt skede. Din tandläkare eller tandhygienist kan också ge råd och instruktioner för hur du bäst tar hand om ditt tandkött hemma.
Hittade du informationen du sökte?