Feriejobb för 17-19-åringar

Under sommaren kan du som går på gymnasiet få chansen att prova på hur det är att jobba inom Region Blekinge. Vi kallar det feriejobb och du får då jobba inom någon av våra verksamheter under fyra veckor.

Som feriejobbare ersätter du inte ordinarie personal utan du är här för att få en inblick i hur det är att jobba inom Region Blekinge. Syftet är att du ska få arbetslivserfarenhet och kanske inspireras till att läsa vidare till något yrke som finns inom Region Blekinge.

Många platser finns på vårdavdelningar men vi kan även erbjuda jobb inom exemplevis städ, administration, restaurang, trädgårdsarbete, psykiatri och tandvård. Du kan också jobba som barnrättsambassadör, inom Skrivsommar, Kultursommar eller Sommardans. Mer information om olika typer av feriejobb

Vi har också ett samarbete med olika föreningar i länet.

Vilka regler finns?

  • Du kan söka jobben det året du fyller 17 tills det året du fyller 19.
  • Du måste kunna arbeta under hela perioden. Du jobbar åtta timmar per dag, måndag till fredag och arbetstiderna kan variera mellan klockan 6.00 och 19.00. Jobbar du första perioden är du ledig midsommarafton. Arbetar du i en förening kan helgarbete förekomma.
  • För att kunna arbeta hos oss måste du kunna följa regionens hygienregler, bland annat måste du kunna bära kortärmad arbetsklädsel.
  • För att kunna bli erbjuden feriejobb inom vissa av våra vårdverksamheter behöver du vara vaccinerad mot covid-19.
  • På vissa platser måste man enligt arbetsmiljölagen vara minst 18 år, detta är inom psykiatrin, infektion, akutsjukvård, intensivvård, laboratrium och dialys.
  • Du måste vara folkbokförd i Blekinge.
  • Du får söka igen även om du haft feriejobb tidigare.

Så här söker du

Ansökningstiden för feriejobb 2023 har passerat.

Vi tar inte emot ansökningar via e-post eller vanlig post.

Eftersom vi lottar platserna är inte ditt personliga brev avgörande. Men vi vill att du berättar kort om dig själv så att din blivande chef vet lite mer om dig när du kommer. I ditt personliga brev kan du också berätta om det är något område du är mer intresserad av än andra.

I ansökan kommer du också att få kryssa för vilken stad, vilka perioder och inom vilka områden du är intresserad av att jobba. Det är med hjälp av dessa kryss som vi lottar platserna. Tänk på att du har större chans att bli lottad ju fler områden du kryssar för.

Annonsen publiceras den 1 februari och du kan söka fram tills 13 mars.

Två perioder

Det finns två perioder att välja mellan och i ansökan kryssar du för inom vilken eller om du söker båda perioderna. Du kan bara bli antagen en gång men dina chanser att bli lottad ökar om du kryssar för båda perioderna.

Period 1 – vecka 25, 26, 27 och 28
Period 2 – vecka 29, 30, 31 och 32

Lönen

  • 17-åringar får 66:96 kronor per timme (75 kr inklusive semesterersättning)
  • 18-åringar får 75:00 kronor per timme (84 kr inklusive semesterersättning)
  • 19-åringar får 97:32 kronor per timme (109 kr inklusive semestersättning)

För att du ska få lön behöver du lämna in din tidrapport till vår löneavdelning. Lönen betalas därefter ut nästa ordinarie löneutbetalning (den 27:e i månadaden). Om du feriearbetar i en förening är det föreningen som ansvarar för löneutbetalningen.

Tidsplan

Februari

Annonsen publiceras den 1 februari och du kan söka fram tills 13 mars.

Mars

Den 14 mars börjar lottningen. Vi lottar och matchar ansökningar utifrån de intresseområden som kryssats för. Vi eftersträvar jämn könsfördelning av platserna.

April

I början av april får du som blivit antagen ett brev hem i brevlådan. Du har fram tills 18 april att tacka ja eller nej till jobbet. Vet du att du inte längre är intresserad eller om du har fått ett annat jobb är vi tacksamma om du meddelar oss det så fort som möjligt så att någon annan kan få platsen. När någon tackar nej till erbjudandet lottar vi fram en ny person.

Maj

I början av maj får du som tackat ja till jobbet ett nytt brev hem i brevlådan. Det innehåller all praktisk information, exempelvis tidrapport och sekretessavtal.

Om du inte erbjudits arbete

När någon tackar nej till sitt erbjudande fortsätter vi att lotta. Du har fortfarande en liten chans att erbjudas en plats fram tills sommaren då feriejobben har startat. Hör gärna av dig i slutet på maj om du fortfarande är intresserad av ett jobb.

Hjälpte informationen på sidan dig?