Harry Martinsons jubileumsår 2024

I år uppmärksammas det faktum att Blekingesonen Harry Martinson skulle fyllt 120 år och att det är 50 år sedan han tilldelades nobelpriset i litteratur.

Jubileumsåret kommer att uppmärksammas på många olika sätt. Olofströms kommun (Blekinges litterära nod) blir lite av händelsernas centrum då det var i dessa trakter Harry Martinson föddes (Nyteboda/Jämshögs socken). Lättast hittar du de olika aktiviteter och evenemang som är kopplat till firandet av Harry Martinson på Visit Blekinges webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Webbsidan uppdateras under hela året.

Månadens Harry

Varje månad äger ett evenemang rum som representerar ett tema kopplat till Harry Martinson. Det handlar bland annat om brevskrivaren, luffaren, kosmopoliten, samlaren, miljökämpen och nobelpristagaren Harry Martinson. Dessa evenemang kallas ”Månadens Harry”.

Den kosmiska resan

Blekinge museum har gjort en utställning om Harry Martinson kopplat till hans litterära verk Aniara. Berättelsen om rymdfarkosten Aniaras resa genom kosmos tar upp frågor om miljöförstöring, krig och flykt som är minst lika relevanta idag som när berättelsen skrevs för ca 70 år sedan. Den öppnar också dörrar till en värld av filosofiska frågor, fantasifulla språklekar
och undersökningar av poesins och konstens roll i människans värld. Vandringsutställningen ska besöka varje kommun i Blekinge.

 

Hittade du informationen du sökte?