Kulturstipendium

Region Blekinge delar årligen ut kulturstipendier inom olika konstområden. Kriterierna är följande:

 • Region Blekinges kulturstipendier syftar till att stimulera nyutbildade kulturskapare i sin fortsatta konstnärliga/kulturella utveckling.
 • Stipendium kan tilldelas person född eller bosatt i Blekinge eller med annan anknytning till Blekinge.
 • Ansökan kan göras enskilt eller i grupp, även föreningar kan söka.
 • Minst fyra stipendier á 15 000 kr delas ut årligen.
 • Sista ansökningsdag är den 1 september innevarande år.

  Ansökan, se blankett nedan, mejlas till kulturochbildning@regionblekinge.se.
  Vid urvalet görs en bedömning av din nuvarande kompetens och kvalitet samt din planerade utveckling inom aktuellt konstområde. Bifoga därför gärna ditt CV.

Stipendiater 2023

Under 2023 kom det in 60 ansökningar, vilket är fler än någonsin och Kultur- och bildningsnämnden beslutade 2023-10-03 att tilldela följande 8 personer 15 000 kr i kulturstipendium:

 • Johan Cederholm, författare och filmskapare, driver filmproduktionsbolaget Cinematikfilmare, fotograf mm f 1988, bosatt i Karlshamn. Jobbar just nu med två fiktiva kortfilmer, en ny bokserie inom fantastik (tydligt icke-realistisk) samt börjat utforska tecknandet. Vunnit flera priser på TellUs filmfestival, 2022 med kortfilmen Skiss.
 • Jenny Mulligan, glasblåsare/slipare f 1992 på Irland, bosatt i Fridlevstad. Uppvuxen på Irland, utbildad i Danmark, USA och på Riksglasskolan i Nybro. Arbetat med glas i Tyskland, Danmark, Norge och på Kosta. Fokuserar på traditionell stenhjulsgravering och slipning. Medlem hos Konsthantverkscentrum
 • Nuno Braumann, fotograf f 1987 i Portugal, bosatt i Karlshamn. Uppvuxen i Braga i Portugal, utbildad arkeolog och inom Ljud och bild. Fotograf, både i Braga och i Karlshamn. ”Min idé är att använda kameran som en murslev, som ett arkeologiskt verktyg”. Ställt ut på flera museer i Portugal, vann Blekinge museums tävling Årets bild 2023.
 • Emma Ekman, jazzsångerska f 2001 i Karlskrona, bosatt i Skurup. Uppvuxen i Karlskrona, har gått på estetprogrammet på Törnströmska gymnasiet i Karlskrona. Studerat jazz på Oskarshamns folkhögskola, Sankt Sigfrids folkhögskola och nu på Skurups folkhögskola. Ska åka på studieresa till New York.
 • Viktor Thylwe, musiker/musiklärare f 1986, bosatt i Uppsala, sommarboende i sin farfars hus i Gammalstorp.. Musiklärare Kunskapsskolan i Uppsala. Skapar instrumental musik under namnet Rytmdesign (1,2 miljoner streams på Spotify 2021). Vill fortbilda sig inom jazzspel och komposition på en musikhögskola.
 • Yrsa Petersson, bildkonstnär f 1996 i Mörrum, bosatt i Malmö. Uppvuxen i Mörrum och Karlshamn. Studerat på HDK-Valand i Göteborg. Arbetat mest med skulptur och installation. Har fått ett konstnärsresidensuppdrag i Grez-sûr-Loing utanför Paris. Vill köpa in utrustning för filmprojekt.
 • Anton Elmgren, dramaturg f 1994 i Mörrum, bosatt i Malmö. Har gått på Väggaskolan och Teatersmedjans teaterverksamhe. Arbetar som dramaturg på Malmö Stadsteater, har även arbetat på Regionteatern Väst och Teater Västernorrland. Vill färdigställa en ungdomspjäs om att växa upp på landsbygden, om framtidshopp och vad konsekvenserna av dess avsaknad kan bli.
 • Klara Lindegren, operasångerska f 2003 i Karlskrona, bosatt i Stockholm. Har sjungit i flera barnkörer samt i Pia Vocalis, spelar fiol och piano. Har gått på Stockholm Operastudio samt med-verkat i Folkoperans uppsättning av ”Don Carlos”. Går nu år 2 på Stockholms Operahögskola som en av tidernas yngst antagna. Inför hösten väntar en stor konsert med Kungliga musikhögskolans symfoniorkester, samt ett musikteateruppdrag som hon blivit tilldelad av Blåsarsymfonikerna i Stockholm.

Foto: Confluence Pinky av Jenny Mulligan, kulturstipendiat 2023.

Hittade du informationen du sökte?