Kulturstipendium

Region Blekinge delar årligen ut kulturstipendier inom samtliga kulturområden

Stipendium kan tilldelas person född eller bosatt i Blekinge eller med annan anknytning till Blekinge. Ansökan kan göras enskilt eller i grupp, även föreningar kan söka. Fyra personer tilldelas 15 000 kr vardera. Sista ansökningsdag är den 1 september innevarande år.

Ansökan, se blankett nedan, mejlas till kulturochbildning@regionblekinge.se

 

Kultur- och bildningsnämnden beslutade att tilldela åtta kulturskapare kulturstipendium för 2022:

Metal/hårdrocksbandet Hellgroove med bandmedlemmar i framför allt Karlshamn

Ska använda stipendiet till att spela in fler låtar med etablerade producenter i Sverige samt göra 1–2 musikvideos med lokala filmare och videokreatörer som är verksamma i Blekinge.

Saga Bydinger, född 2000 i Sölvesborg, musikalelev

Ska använda stipendiet till att finansiera deltagandet på en unik 3-årig musikalartistutbildning på University of Chichester i Storbritannien.

Saga Calvert, född 1997 i Karlshamn, studerar på Stenebyskolan i Dals-Långed

Ska använda stipendiet till att köpa in verktyg och material för att fördjupa sig inom trähantverk och möbelsnickeri inklusive att ta fram arbetsprover för vidare studier med mål att etablera sig som möbelsnickare.

Noora Karhuluoma,född 1984, bosatt i Sölvesborg, sångerska

Ska använda stipendiet till att utveckla Lilla Salongsorkesterns verksamhet med arrangeringsarbetet av verk för större orkester och sångsolist.

Ann-Sofie Othén, född 1989 i Rödeby, musikalartist

Ska använda stipendiet till att sätta upp den egenskrivna barnteatern Tomtarna & Dumburken, en interaktiv föreställning om att vara snäll för barn i förskoleåldern och lågstadiet.

Lotten Pålsson, född 1977 i Karlshamn, bosatt i Malmö, bildkonstnär

Ska använda stipendiet till att sammanställa utställningen UR TID, som visades på Karlshamns konsthall 2022, i bokform. I utställningen deltog även Elisabet Svensson, och den togs fram i nära samverkan mellan de båda konstnärerna.

Elinore Axelsson, född 1990, bosatt i Karlskrona, författare

Ska använda stipendiet till att kunna utveckla sitt författarskap ytterligare. Har nyligen debuterat med ljudboken "Det stulna barnet" som utspelar sig i Karlskrona med omnejd, och fler böcker är på väg.

Hanna Bark, född 1987, bosatt i Karlshamn, dramapedagog

Ska använda stipendiet till att fördjupa sina kunskaper i att skriva dramatik för barn och unga på Lunds universitet och Linnéuniversitetet samt producera ytterligare en pjäs för barn och unga.

Foto ovan: Thomas Hegefors från Chair med My Prim, kulturstipendiat 2020.

Hjälpte informationen på sidan dig?