Bild på folktandvårdens munhälsoinformatörer som sitter på varsin gunga i en lekpark

Munhälsoinformatörerna - vår tids fluortanter

Kanske har du åldern inne för att minnas folktandvårdens fluortanter som besökte skolorna mellan 1960-1990-talet? Idag har brickan med fluoridskölj bytts ut mot information om munhälsa. Möt folktandvårdens munhälsoinformatörer Cecilia Andersson och Charlotte Johansson.

Den 1 september varje år firas fluortanten, en av Sveriges mest välkända folkhälsoaktörer. Dagen har instiftats för att uppmärksamma de viktiga insatser som folktandvården gör för tandhälsa i Sverige.

Folktandvårdens munhälsoinformatörer besöker varje läsår ungefär 400 grundskoleklasser och träffar närmre 7 000 skolelever över hela länet. Just nu har Cecilia och Charlotte fullt fokus på att starta upp arbetet inför det nya läsåret. Informationsmaterialet har uppdaterats och länets skolor kontaktas för att erbjuda en lektion i munhälsa. Båda har en bakgrund som tandsköterskor, Cecilia inom den privata tandvården och Charlotte på folktandvårdens klinik i Karlskrona.

Hur går ett besök i en klass till?

- Eleverna får träffa oss i en timme under den ordinarie skoltiden. Vi lär dem ta hand om sina tänder, hur man behåller mun och tänder friska och pratar om god kosthållning. De får exempel på produkter med det dolda sockret och får förslag på hälsosammare alternativ. Fluortantens kända budskap "Fluorid – Vila – Vatten" är vägledande. När föreläsningen är slut får alla elever varsin tandborste, säger Charlotte.

Vad får ni för respons när ni är ute?

- ​Vi känner oss ofta välkomna och uppskattade. Det är roligt att så många elever vill ställa frågor och interagera under föreläsningarna. Det är ett gott mått på att de lyssnar och är intresserade av att ta till sig informationen. Många lärare visar stort intresse och har haft önskemål om informationsträffar även för vårdnadshavare. För många lärare väcks minnen från barndomens fluortant, säger Cecilia.

Varför är besöken på skolorna viktiga?

- ​Besöken ingår i folktandvårdens folkhälsouppdrag och är viktiga för att hjälpa barn och ungdomar att skapa en god munhälsa och hälsosam kosthållning. Kan vi hjälpa dem i tidig ålder är chanserna större att vanorna sitter i hela livet. Många luras att välja livsmedel med mycket socker. Samtidigt har vi en ökande konsumtion av läsk och energidryck hos ungdomar, vilket kan ge allvarliga konsekvenser för munhälsan. För de lite äldre barnen pratar vi också om riskerna med tobak och de nya så kallade tobaksfria produkterna​ som också har stora konsekvenser för hälsan, säger Charlotte.

Vad är det bästa med ert jobb?

Vi har en fantastisk möjlighet att möta och försöka påverka så många av Blekinges barn och ungdomar. Förhoppningsvis kan vi genom samtalen påverka deras framtida hälsostatus, det känns bra, säger Charlotte och får medhåll av Cecilia.

Två personer står med ryggen mot kameran. På deras svarta tröjor står det "Frisk mun för alla".

Fluortantens budskap:
Fluorid, vila, vatten

Fluortantens budskap är enkelt, det kan sammanfattas så här:

  • ​Dina tänder är viktiga, du behöver dem hela livet.
  • ​​Borsta dina tänder noga med fluoridtandkräm – både morgon och kväll.
  • ​Låt tänderna vila mellan dina måltider – undvik att småäta.
  • ​​Drick vatten när du är törstig.
  • Håll extra koll på nya tänder, särskilt barnets kindtänder. Borsta dem extra noga.
  • ​​​Ät sötsaker helst bara en gång i veckan. Äter du allt på en gång sker ingen skada i munnen.​

 

 

Hittade du informationen du sökte?