Två personer som står vid entrén till en BB-avdelning.

Barnmorskorna som löste bemanningen

När BB hade akut brist på barnmorskor klev kvinnohälsovården in. Det blev dubbel vinst – bemanningsproblemen hanterades samtidigt som barnmorskorna från kvinnohälsovården fick kompetensutveckling. Spendera en stund med personerna bakom det lyckade bytet.

Vägen upp till BB går via hissen där allt händer. Från hiss D på Blekingesjukhuset i Karlskrona når du bland annat akutmottagningen, intensivvårdsavdelningen, förlossningen och BB. Det är en hiss som sällan står still.

På plan sju finns BB. Tio vårdplatser för mammor, eventuella partner och själva huvudpersonerna. Här möter vi Jenny Hultgren, avdelningschef på BB, och Eva Enberg Mård, avdelningschef för kvinnohälsovården i öst, som ska berätta om hur de lyckades vända bemanningsproblem på en avdelning till kompetensutveckling på en annan. Det låter enkelt.

- Vi saknade personal på BB och kunde inte bemanna mottagningen, säger Jenny Hultgren.

- Idén kom upp på ett möte, att barnmorskor från kvinnohälsovården kunde hjälpa till. Vi hade ju möjligheten, säger Eva Enberg Mård.

Flera fördelar med att låna personal

Den hjälpen togs tacksamt emot. Med start i början på april 2022 placerades ett tiotal barnmorskor från kvinnohälsovården på BB:s mottagning,
- Det betyder mycket för oss. Utan dem hade vi fått lösa det med extrapass och övertid, säger Jenny Hultgren.

Lånet av personal visade sig ha flera fördelar. För samtidigt som bemanningen löstes fick barnmorskorna från kvinnohälsovården kompetensutveckling i vårdformen tidig hemgång, som innebär att barnet och mamman åker hem redan sex till åtta timmar efter förlossning. Vårdformen finns redan i Karlshamn och planen är att kunna erbjuda det även i Karlskrona.

- Tack vare det här samarbetet har våra barnmorskor fått chansen att lära upp sig och är redo när vi kör i gång. Det har varit positivt för båda parter, säger Eva Enberg Mård.

Vad tycker personalen, de som placerades på BB:s mottagning?

- De flesta såg det som en chans att lära upp sig och att få vara med, säger Eva Enberg Mård.

BB:s uppdrag är att sköta eftervården av de nyförlösta kvinnorna. Stötta och få föräldrarna att känna sig trygga i den nya rollen. Fokus ligger på familjen och det är viktigt med lugn och ro. Besök är inte tillåtet på avdelningen.
- Nej, det råder besöksförbud på BB. Det handlar inte om pandemin, så har det varit länge. Men vi har nyss infört besökstider för syskon, säger Jenny Hultgren.

BB är inte den enda avdelningen som i perioder har svårt med bemanningen. Kan deras lösning med samarbete över avdelningsgränserna appliceras på fler ställen? Absolut säger de båda cheferna.
- Allt blir mycket lättare när vi hjälps åt, se bara på covidavdelningen. Att samarbete skapar både trygghet och engagemang hos medarbetarna och jag hoppas att fler kan ta efter, säger Eva Enberg Mård.

Hittade du informationen du sökte?