Mohamed är specialist på käk- och ansiktssmärta 

Som specialisttandläkare inom bettfysiologi har Mohamed El-Rubaiy hand om patienter med ansiktssmärtor, käkledsbesvär, huvudvärk och gap- och tuggsvårigheter. Vid sidan av sin tjänst forskar han dessutom inom bettfysiologi på Malmö universitet, en möjlighet som gynnar både hans egen utveckling och Blekinges patienter.

Kronisk smärta i tuggmuskler och käkleder är ett växande problem och ofta är stress orsaken. Just det här och att man inom bettfysiologin tar hänsyn till hela individen när man gör sina bedömningar lockade Mohamed till att läsa en specialistutbildning inom området. Under slutet av 2021 tog han sin examen och nu finns för första gången en bettfysiologisk verksamhet inom folktandvården i Blekinge, något som länet länge har varit i behov av.

- Att starta igång det här arbetet i Blekinge har varit oerhört lärorikt och kul. Vårt uppdrag inom specialisttandvården är att tillgodose våra patienters behov av vård på specialistnivå men också att erbjuda stöd till våra kollegor i allmäntandvården. Vi har ett bra samarbete i regionen, säger Muhamed.

Att han nu fått möjligheten att forska inom området är något han ser som en spännande utmaning.

- Genom att bedriva högkvalitativ klinisk forskning kan vi förhoppningsvis bidra med ny kunskap som gynnar våra patienter och lyfter Blekinges namn vid nationella och internationella sammanhang. Inget av det här hade varit möjligt utan ett enormt bra stöd från min arbetsgivare. Jag känner mig väldigt glad och tacksam för den här möjligheten, säger Mohamed.

Trots intensiva dagar hinner Mohamed faktiskt med lite fritid och då umgås han mest med familjen. Han benämner sig också som en riktig fotbollsnörd och när han ska aktivera sig fysiskt efter jobbet blir det gym eller padel.

Hittade du informationen du sökte?