- Startsida
- Hälsa och vård
- För vårdgivare
- Samverkan Blekinge
- Uppdrag Psykisk Hälsa
- Ansök om stimulansmedel

Ansök om stimulansmedel
Att verka för den psykiska hälsan och motverka ohälsa beskrivs av många som den största utmaningen samhället står inför. Med stimulansmedel kan strategiska utvecklingsinitiativ stödjas och vara en drivkraft framåt för att förbättra den psykiska hälsan för invånarna i Blekinge. Här kan du läsa om hur ansökan går till, vad stimulansmedlen är tänkta att gå till och hur du kan gå vidare med din ansökan.
Stimulansmedlen ska leda till ökad samverkan mellan kommuner, region och civilsamhället med ett tydligt brukarperspektiv, för att motverka psykisk ohälsa och främja psykisk hälsa genom långsiktigt, strategiskt och hållbart utvecklingsarbete. Stimulansmedlen ska inte användas till den ordinarie verksamhetens arbete utan syftet är att det ska vara en hjälp för att implementera nya arbetsprocesser och flöden genom ett proaktivt perspektiv, vilket sedan om projektet varit framgångsrikt ska gå in i ordinarie budgetram.
Den nationella överenskommelsen mellan staten och SKR Sveriges Kommuner och Regioner ”Strategiska insatser för psykisk hälsa och suicidprevention 2025” ligger till grund för dom krav som ställs på varje projekt för att använda stimulansmedlen. För att projektet ska kunna beviljas behöver det gå i linje med den nationella överenskommelsen och projektet måste drivas av (minst) en kommunal och en regional verksamhet.
Processledarna är alltid tillgängliga för att diskutera och hjälpa er komma framåt med er ansökan.
Inriktningar och prioriterade områden i den nationella överenskommelsen
Staten och SKR enas i den nationella överenskommelsen om att stödja en strategisk utveckling i regioner, kommuner och regioner och kommuner gemensamt (länsvis) genom stimulansmedel och tar fasta på de områden där parterna ser stora och strukturella behov av utveckling. Dessa stimulansmedel fördelas i enlighet med inriktning och krav i den nationella strategin inom området psykisk hälsa och suicidprevention. Informationen på denna sida avser enbart de länsgemensamma stimulansmedlen.
De länsgemensamma områdena för 2025 är:
- Genomförande av den nationella strategin (”Det handlar om livet”)
- Utvecklande insatser för personer med komplexa behov med särskilt fokus på samsjuklighet och psykiatrisk heldygnsvård, tvångsvård och rättspsykiatrisk vård, och
- Stärkt suicidpreventivt arbete.
Hur ansökan om stimulansmedel går till
Process för ansökan
Innan ansökan förväntas ett förankringsarbete i länet ske, utifrån det strategiska utvecklingsarbetet som ansökan avser. Ansökan ska ske gemensamt, med utgångspunkt i de taktiska programstyrgrupperna i samverkan.
Ansökningen går igenom flera steg innan ett beslut fattas. Först tar processledarna för Uppdrag psykisk hälsa (UPH) emot ansökan och bedömer om den uppfyller kraven. Därefter förankras ansökan med lokala representanter i kommunen och Region Blekinge, och presenteras för en relevant programstyrgrupp, program Främja jämlik hälsa och Program Sömlös nära vård med primärvårdsnivå som nav, inom ramen för LSVO, ledningssamverkan vård och omsorg, som tar ställning.
Sedan går ansökan vidare till processägarna för beslut. Därefter följer dialog med skolnätverket, interkommunala forum och regionens interna ledningsforum. Till sist lämnas ansökan till LSVO, som ger en rekommendation till Regiondirektören, som fattar det slutgiltiga beslutet. Nedan kan du se en processkarta för beslutsprocessen för ansökan om länsgemensamma stimulansmedel.
Om du vill göra en ansökan:
Läs först dokumentet ”Rutinbeskrivningen för ansökan om länsgemensamma stimulansmedel inom Uppdrag psykisk hälsa”, som du hittar nedan. Skicka sedan ett mejl till uppdrag.psykiskhalsa@regionblekinge.se eller kontakta processledarna för Uppdrag psykisk hälsa nedan för vägledning.

Processkarta för beslutsprocess vid ansökan om länsgemensamma stimulansmedel; Uppdrag Psykisk Hälsa