- Startsida
- Hälsa och vård
- För vårdgivare
- Samverkan Blekinge
- Uppdrag Psykisk Hälsa
Uppdrag Psykisk Hälsa
Psykisk ohälsa är en av våra största folkhälsoutmaningar. Uppdrag Psykisk Hälsa är en satsning av staten och Sveriges kommuner och regioner, SKR, som sätter fokus på frågor om psykisk hälsa.
Staten och SKR har sedan 2012 haft en överenskommelse om att genomföra insatser för att stärka och utveckla psykisk hälsa och suicidprevention i landet. Arbetet finansieras av staten och drivs av SKR som bidrar med utvecklingsstöd till kommuner och regioner.
Staten och SKR utvärderar och utvecklar årligen överenskommelsen, för att säkerställa att den hålls relevant och att arbetet bedrivs på ett strategiskt sätt.
Uppdrag Psykisk Hälsa håller kontinuerligt i seminarier, utbildningar och konferenser.
Se Uppdrag Psykisk Hälsas kalender Länk till annan webbplats.
I Uppdrag Psykisk Hälsa i Blekinge samverkar regionen med de fem kommunerna och brukarorganisationen Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH Blekinge), för att på olika sätt motverka psykisk ohälsa och främja psykisk hälsa, långsiktigt och hållbart.
Har du frågor om UPH?
Mejla då uppdrag.psykiskhalsa@regionblekinge.se eller kontakta länssamordnarna nedan.
Länsgemensamma projekt inom Uppdrag psykisk hälsa
Aktuellt inom Uppdrag Psykisk Hälsa
-
Nyhetsbrev nr 2 Mission: Psykisk hälsa i skolan
Det länsgemensamma projektet Mission: Psykisk hälsa i skolan har efter vårens kraftsamling gått in i en implementeringsfas där vi omsätter kraftsamlingens resultat och kommunicerar insikter och resultat. Det här nyhetsbrevet har tagits fram för att informera om hur arbetet går med att skapa ett mer hälsofrämjande samhälle för barn och unga i Blekinge.
-
TV-inslag om temadag med fokus på relationer inom Mission: Psykisk hälsa i skolan
SVT Nyheter Blekinge har gjort ett inslag om en temadag med fokus på relationer där lärare och elever i årskurserna 7–9 på Wämöskolan har deltagit i olika workshops. Temadagen är en del av samverkansprojektet Mission: Psykisk hälsa i skolan där Region Blekinge och flera andra aktörer gått samman för att främja den psykiska hälsan hos barn och unga i Blekinge. Temadagen är den hittills största aktiviteten inom projektet.
-
Information om dialoger hösten 2024
Under hösten 2024 kommer Folkhälsomyndigheten att bjuda in till länsdialoger för att följa arbetet inom området psykisk hälsa och suicidprevention. Detta är en del av 2024 års redovisning av de insatser som genomförts med stöd av medlem inom överenskommelsen.
-
Nyhetsbrev nr 1 Mission: Psykisk hälsa i skolan
Mission: Psykisk hälsa i skolan har nu publicerat sitt första nyhetsbrev. Här kan du ta del av det senaste som skett inom projektet.
-
Ny uppdatering från projektet Samsjuklighetsreformen
Det första halvåret i projektet Samsjuklighetsreformen har fokuserat på att samla in information om nu-läget. Det har genomförts en workshop och även intervjuer med professionen i ledningsfunktion.
-
Kraftsamlingen är slut men arbetet fortsätter med nya resurser
Det är med stor tacksamhet och en hel del stolthet som vi tittar tillbaka på vårens arbete.
-
Kraftsamling inledd för äldres psykiska mående
En kraftsamling har inletts för att förbättra äldres psykiska mående i Blekinge. I höst sker en första större nätverkande insats då olika samhällsaktörer möts i en workshopserie.
-
Utställning för ungas psykiska hälsa
Som avslutning på ett demokratilabb om ungas psykiska hälsa pågår en utställning i Karlskronas kommunhus.
-
Uppdatering från projektet Samsjuklighetsreformen
De första två månaderna av projektet ägnades åt att planera hur arbetet skulle genomföras under 2024. Vi har även samlat ihop och träffat styrgrupp och arbetsgrupp för projektet.
-
Ett gemensamt projektarbete om samsjuklighet i Blekinge län
Region Blekinge och Blekinge läns kommuner har beslutat att under 2024 göra en gemensam satsning på ett förberedande arbete gällande införandet av samsjuklighetsreformen.